x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jeep-uri in loc de diguri

Jeep-uri in loc de diguri

de Alexandru Nastase    |    20 Oct 2006   •   00:00
Jeep-uri in loc  de diguri

In vreme ce digurile zac nerefacute, multi sinistra-ti nu au case, desi vine iarna, gunoaiele sufoca Delta, iar braconajul este in floare, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii s-a dotat cu masini. Nu orice fel, ci jeep-uri Nissan, cu valoare de piata de 40.000 de euro fiecare.

In vreme ce digurile zac nerefacute, multi sinistrati nu au case, desi vine iarna, iar braconajul este in floare, la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii se cumpara masini. Nu orice fel, ci jeep-uri cu valoare de piata de 40.000 de euro bucata…

Haosul din institutiile de stat din Romania este total! Iar Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor - condus de o persoana care aduce pompe din Ungaria fara sa aiba habar ca exista si in Romania - nu face exceptie. In vreme ce pentru actiuni de maxima urgenta nu exista bani, sau acestia se gasesc si sosesc cu mare intarziere, pentru altele apar fara probleme sume cu multe zerouri. Un exemplu demn de luat in seama este Delta Dunarii.

RENATURARE IOC. Programul de guvernare al Aliantei D.A. prevede o singura fraza despre Delta Dunarii: se va urmari redimensionarea economica si ecologica a Rezervatiei. Dupa multe strofocari, guvernantii au reusit sa explice si ce vrea sa spuna aceasta fraza: "dorim sa facem reconstructie ecologica in Delta, dorim sa redam circuitului natural incintele agricole si piscicole construite pe vremea lui Ceausescu". Evident, nimic din aceste promisiuni nu s-a realizat concret. O alta problema pe care s-au laudat ca o vor rezolva este aceea a gunoaielor din Rezervatie. Fostul guvernator al zonei, Virgil Munteanu - considerat unul dintre primii trei manageri ecologi din lume - a fost inlaturat politic pentru ca nu a rezolvat aceasta problema. Dupa un an si jumatate, Delta e mult mai plina de gunoaie, localitatile nu au rampe ecologice, iar autoritatile le-au dat turistilor niste greblute si saci de plastic si rugandu-i pe acestia sa curete gunoiele… De cand au preluat puterea, si alte probleme au aparut pentru guvernanti: rezilierea abuziva a concesionarilor a dus la explozia braconajului. Anul acesta s-au predat cele mai mici cantitati de peste de cand au fost inventate registrele de capturi. Edilii locali nu au barci si nici personal suficient pentru cei care pescuiesc 24 de ore pe zi folosind curent electric. Guvernantii au facut noi promisiuni, din nou neacoperite. Inundatii devastatoare au afectat Delta, localitati intregi au fost sub ape, sute de case au fost inghitite de ape, multe diguri s-au rupt ori au fost grav afectate, zeci de oameni au ramas pe drumuri. Din nou promisiuni: vom reface digurile, vom reface casele, vom construi diguri acolo unde nu exista. Din nou, nimic. In pragul iernii exista zeci de oameni pusi in situatia sa ramana la rude si prieteni, pentru ca locuintele promise de guvernanti pur si simplu nu au fost construite.

MASINI SMECHERE. In tot acest context, s-au rezolvat alte probleme. Dupa cum Ministerul Sanatatii doreste schimbarea parcului auto si achizitionarea de autoturisme Volkswagen, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii s-a dotat cu trei jeep-uri Nissan, cu o valoare de catalog de 40.000 de euro fiecare. Masinile de teren nu sunt folosite nici pentru a astupa fisurile din diguri sau a construi altele noi, nici pentru a repara casele sinistratilor, nici pentru a strange gunoaiele, nici pentru prinderea braconierilor, ci pentru transportul personalului ARBDD. Sulfina Barbu nu a putut fi contactata telefonic, conform obiceiului, pentru a explica situatia. Vom primi probabil o "informare de presa" de la minister in care vom fi lamuriti asupra situatiei.

×
Subiecte în articol: observator delta