x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Joaca

Joaca

de Mircea Radu    |    20 Sep 2005   •   00:00
Joaca

" - Ce faci papusa? Pe intunericu’ asta ti-ai gasit tu sa te plimbi? Si daca te violeaza careva? "

- Ce faci papusa? Pe intunericu’ asta ti-ai gasit tu sa te plimbi? Si daca te violeaza careva?

Tipul care statea in fata ei parea serios. Inalt, bine facut, cu o barbie patrata, de om hotarat.

- De unde stii tu ca eu n-am iesit azi de la puscarie? Si ca n-as avea chef de-o babardeala, aici, in tufe?!…

Nu-i ardea de nimic, nici sa urle dupa ajutor, nici sa izbucneasca in hohote de ras, nici sa incerce sa-i dea o palma. Il privi drept in ochi, de fapt in umbra pe care i-o lasa pe chip borul palariei si tacu. Se gandi la spitalul in care fusese astazi si la scena pe care o vazuse: o femeie, bolnava de schizofrenie, striga la tavan "De ce te tot uiti la mine? Ti-am facut eu ceva, ma cunosti de undeva? Mai uita-te si la altii, nu numai la mine…".

Linistea ei, neobisnuita, il descumpani. Ii veni s-o-ntrebe daca n-are o tigara, dar strica tot… Nu! Mai bine sa astepte ca ea sa faca ceva… Si se gandi la cazul pe care-l avusese azi de investigat - o femeie bolnava de schizofrenie care se tot certa cu tavanul. Cei doi colegi ai lui ii pasasera cazul, cu argumente serioase: unul avea masina in service, i se stricase nu stiu ce la blocul motor si era musai sa se duca s-o ia, iar celalalt cazuse pe tura cu o asistenta de la pediatrie, o papusica Barbie de 19 anisori, pe care insista s-o invete meserie. Isi adusese aminte, brusc, de vorbele profesorului sau de anatomie: "Ca doctor trebuie sa stii totul despre bolnav! Oricum el stie despre tine ca te usurezi in chiuveta si ca regulezi asistente". Nu respecta decat prima parte din ce-i spusese maestrul sau. In spital era apreciat si pentru ca nu era ca ceilalti colegi ai sai, nimeni nu-l vazuse c-o mana pe borcanul cu ness si cu cealalta pe fundul vreunei infirmiere.

Un caine trecu in fuga pe langa cei doi si se opri la roata unui Renault Gordini, parcat pe alee, acum 20 de ani in dreptul unui felinar. Ridica un picior si urina rapid. Apoi isi indrepta nasul fin catre iesirea din bloc. Stapana, o femeie corpolenta care abia isi tara picioarele groase ca niste serpi boa, incepuse sa-l strige: "Camarad! Camarad, unde te-ai ascuns?".

Barbatul inalt se scotoci intr-un buzunar, isi scoase nervos mana goala si se scarpina la lobul urechii. Femeia din fata lui isi cobori umerii involuntar, ca atunci cand ti se ia o greutate de pe suflet.

- Buna seara! Ce mai faceti, domnule doctor?, se interesa grasa trecand pe langa cei doi.

Raspunse la salut cu un mormait care dadea de inteles ca numai chef de conversatie n-avea… Apoi o intreba pe femeia din fata lui:

- Ai uitat rolul sau ce se intampla?

- N-am uitat, dar… n-am chef sa-l joc.

- Bine, dar… cand ai venit astazi sa ma iei de la spital erai incantata de propunere… S-a intamplat ceva intre timp?

Cu o mana, cu cea cu care ar fi trebuit sa-l loveasca, ii ridica palaria pe frunte, ca sa ii vada mai bine ochii. Ii zambi usor si tacu.

- Insist sa-mi spui!, ridica el usor tonul.

- Am sa-ti spun… dar nu aici, in fata blocului. Imi e frig si as vrea sa mergem acasa.

Suira cu liftul cele 9 etaje, in liniste, uitandu-se fiecare la alt element de decor: el, la instructiunile de folosire a ascensorului, ea, la zidurile albe care se succedau pe verticala, pe masura ce cabina urca. Intrara in casa, el o lua in brate, ii mangaie parul ondulat si castaniu si o intreba:

- Spune-mi ce e cu tine… De cateva zile esti intoarsa pe dos… Am senzatia ca nu comunicam asa cum ar trebui. Eu cred ca muncesti mult, ca esti stresata, ca lucrurile la serviciul tau nu merg asa cum ar trebui, dar… lasa-ti grijile in afara casei si nu te mai gandi la ele. Cand esti acasa, esti doar cu mine… Sau ai pe altcineva?

- Nici gand, iubitule… De unde-ti vin ideile astea? Cand sa-mi mai fac timp pentru altcineva? Cum sa-si faca altcineva loc in inima mea, cand tu esti tot ce am? Se poate gandi o femeie la o alta relatie, atunci cand e cu tine? Niciodata…

El zambi si o intreba prefacut:

- Crezi?

- Da, dragule… Esti nebun, pasional, suparacios, cu temeri, cu sensibilitati…

- S-atunci… De ce n-ai vrut in seara asta sa jucam rolul violului?, ii curma el enumerarea.

- Iubitule, am fost pe rand si politista, si profesoara, si curva, si tot ce ti-a trecut tie prin minte. Am jucat rolurile astea cu pasiune, nu m-am sinchisit ca ne-ar putea vedea cineva, pentru ca dragostea noastra e mai presus de ochii si gura lumii… Dar… Astazi nu-am putut sa joc dintr-un motiv simplu: sunt la ciclu.

El isi dadu capul pe spate intr-un hohot de ras apoi o prinse si mai tare in imbratisare.

- Ai dreptate, draga mea… Sunt un nebun si un gelos… Imi pare rau ca am ridicat tonul si ca ti-am pus intrebarile alea tampite… Te iubesc.

- Stiu asta… Si din motivul asta, te suport asa cum esti… Hai sa dormim! Il lua de mana si intrara in dormitor. Pe fereastra deschisa se vedeau blocurile de vizavi si se auzea un glas cunoscut: "Camarad! Camarad, unde te-ai ascuns?".
×
Subiecte în articol: mass-media