x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jucărie de 100.000 de euro pentru poliţişti

Jucărie de 100.000 de euro pentru poliţişti

de Diana Scarlat    |    17 Apr 2008   •   00:00
Jucărie de 100.000 de euro pentru poliţişti

Elevii Şcolii de Poliţie de la Cîmpina şi-au inaugurat ieri noua “jucărie” pe care le-a făcut-o cadou Inspectoratul General: “Milo Range”. A costat 100.000 de euro, dar e atît de “deştept”, încît face şi economie, e şi foarte performant.

Elevii Şcolii de Poliţie de la Cîmpina şi-au inaugurat ieri noua “jucărie” pe care le-a făcut-o cadou Inspectoratul General: “Milo Range”. A costat 100.000 de euro, dar e atît de “deştept”, încît face şi economie, e şi foarte performant.

 

 

Poliţia se modernizează, iar antrenamentele de pregătire aveau nevoie de un nou nivel. Aşa a apărut simulatorul de tragere “Milo Range” la Cîmpina. “Achiziţionarea acestui simulator pentru efectuarea tragerilor cu armamentul din dotarea poliţiştilor se înscrie într-un proiect mai amplu. Costă mult muniţia şi nu putem efectua întotdeauna toate tragerile de care ar avea nevoie un poliţist în pregătire. A costat 100.000 de euro, dar dacă am raporta la nivel naţional, investiţia s-ar amortiza în cel mult un an”, explică Gheorghe Popa, inspectorul general al Poliţiei.  

 

 

MULTIFUNCŢIONALĂ. “Jucăria” este un sistem interactiv de antrenament în timp real care oferă funcţionalitate şi flexibilitate mare. Este compusă din staţie de lucru, ecran special, cameră video, proiector, monitoare şi imprimantă. Sunetul este foarte bine simulat prin incintele acustice, iar pachetul de 200 de programe care conţin lecţii de pregătire asigură un antrenament complex. Se simulează situaţii reale, folosindu-se armament şi scenarii preluate de la “colegii” poliţişti americani, dar adaptate la condiţiile de la noi. Cu noua aparatură se pot executa atît trageri reale, cu arme letale, cît şi cu arme dezactivate, cu laser, la ţinte generate de computer. Staţia de lucru este dotată cu un soft specializat care-i permite instructorului să controleze integral antrenamentul cursantului. Sistemul permite şi monitorizarea tragerilor, afişarea instantanee a rezultatelor şi face analiza acestora la sfîrşitul antrenamentului. “Jucăria” este atît de “deşteaptă”, încît permite chiar verificarea şi măsurarea timpilor de reacţie a trăgătorilor. Cît despre scenarii, simulatorul transformă antrenamentele într-un adevărat spectacol, prin “filmuleţele” proiectate de ecran: elevul se confruntă cu diverse tipuri de suspecţi înarmaţi, cu ţinte ascunse şi situaţii-limită la care trebuie să răspundă corect. Orice ezitare este taxată de computer.

 

 

La mai mare!

 

 

Inspectorul general al Poliţiei, care s-a convins ieri “pe propria piele” de avantajele “jucăriei” de la Cîmpina, se gîndeşte deja să aducă mai multe simulatoare în România. În acest fel s-ar asigura un antrenament eficient şi modern pentru poliţişti. “Poate să creeze o serie de efecte luminoase sau de zgomot. Este primul simulator în Poliţia Română. Alte instituţii au deja simulatoare. Prin achiziţionarea lui se reduc semnificativ costurile pentru muniţie. Este aparatură de ultimul tip. Iniţial, am vrut să-l ducem la Slatina, unde este o şcoală de perfecţionare, dar, ulterior, m-am răzgîndit şi am considerat că este mai bine să-l ducem la Cîmpina, pentru că acolo sînt cei mai mulţi poliţişti. De existenţa lui acolo vor beneficia nu numai elevii şcolii, ci şi poliţiştii care fac cursuri de perfecţionare. Un alt avantaj este că se pot pregăti simultan mai mulţi cursanţi, făcîndu-se şi o economie de timp. Este posibil ca, în curînd, să achiziţionăm mai multe simulatoare, pentru toate şcolile de poliţie din ţară”, spune inspectorul Popa.

×
Subiecte în articol: observator