x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecătoarea Andreea Ciucă a fost achitată

Judecătoarea Andreea Ciucă a fost achitată

24 Mar 2010   •   00:00

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis achitarea judecătoarei Andreea Ciucă, trimisă în judecată pentru fapte de corupţie. Instanţa supremă a constat că nu există elementele constitutive ale infracţiunii de care magistrata a fost acuzată. Decizia este definitivă.



Andreea Ciucă, fost preşedinte al Tribunalului Mureş, a fost reţinută la 5 iunie 2003 pentru luare de mită, fiind prinsă în flagrant în timp ce primea suma de 210 milioane de lei vechi de la patronul SC Premaco SA, Alexandru Viorel Ţibrea.

În decembrie 2003, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată, sustragere de înscrisuri, fals intelectual şi uz de fals, dar, la 13 iunie 2005, a fost achitată de magistraţii ÎCCJ, pentru toate capetele de acuzare. Tot atunci, instanţa a dispus înlăturarea sechestrului asigurător asupra bunurilor Andreei Ciucă şi a obligat-o la restituirea sumei de 5.000.000 de lei vechi către denunţătorul Viorel Ţibrea.

La 6 martie 2006, procurorii DNA au atacat cu recurs la ÎCCJ hotărârea de achitare, dar instanţa supremă a dispus, la 27 martie 2006, trimiterea spre rejudecare a dosarului numai cu privire la acuzaţiile de luare de mită şi de sustragere de înscrisuri.

La termenul din 8 octombrie 2007, avocatul Doru Viorel Ursu a susţinut în faţa completului Secţiei penale a instanţei supreme că Andreei Ciucă i s-au încălcat grav drepturile şi garanţiile procesuale, referitoare la prezenţa inculpatului şi asistarea acestuia de apărător pe durata urmăririi penale, dar şi că DNA s-a folosit de probe obţinute în mod ilegal, cum ar fi convorbiri telefonice interceptate.

Judecătorii ÎCCJ au stabilit să se pună în discuţie dacă Ministerul Justiţiei are vreo calitate în acest dosar, dar şi dacă setul de excepţii depus de avocatul Andreei Ciucă, vizând probele care ar fi fost obţinute în mod ilegal de Parchet.

Secţia penală a instanţei supreme a judecat, pe 25 octombrie, cererea avocaţilor Andreei Ciucă de trimitere spre refacerea urmăririi penale a dosarului şi a amânat pronunţarea pentru 30 octombrie, potrivit Agerpres.

Pe 30 octombrie 2007, ÎCCJ a decis restituirea către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, spre refacerea urmăririi penale, a dosarului în care Ciucă este judecată pentru luare de mită.

×
Subiecte în articol: observator