În justiţia din România, carierele cele mai bune nu sunt neapărat cele făcute în interiorul instanţelor. Procurorii şi judecătorii dau examene dificile să obţină un post în interiorul sistemului după care încep, în unele cazuri, mişcările. Uneori, succesul, urcarea în ierarhia profesională nu sunt atestate de concursuri în faţa unor comisii exigente, ci ele sunt obţinute pe alte căi. Arhiva CSM este plină de cererile de mutare sau detaşare de la un oraş (mai mic) spre o capitală (de judeţ). De la judeţ, următoarea ţintă devine Capitala. Nu atât la instanţe de acelaşi grad, ci la cele superioare. Saltul cel mare îl reprezintă trecerea în structurile centrale ale instituţiilor din sistem. CSM, Inspecţia Judiciară, Institutul Naţional al Magistraturii, Parchetul General, DNA, Ministerul Justiţiei sunt ţintele pentru satisfacerea celor mai ambiţioşi sau mai norocoşi.
Remarcăm din consultarea arhivei publice a CSM că în multe situaţii salturile unor magistraţi sunt făcute la cererea unor ministere sau instituţii centrale. Iar unii dintre cei aleşi, cei mai aleşi, sunt specialişti în detaşări.
Un record în asemenea proceduri de avansare l-a stabilit Nicoleta Nolden (fostă Cristuş). Judecătoarea şi-a început cariera în 1999 şi a ajuns la competenţa de curte de apel după 8 ani. O găsim detaşată la conducerea Judecătoriei Sector 1 în timpul unor procese care i-au adus notorietatea.
Dosarele “MISA”, “Henry Coandă”, “FNI”, “Cămătarii” au trecut pe la judecătoarea Nicoleta Cristuş, deciziile stârnind numeroase controverse. Gregorian Bivolaru a acuzat “fabricarea” dosarului de către procurori, dar şi jocurile politice şi abuzuri ale judecătoarei respective. În aprilie 2009, Gigi Becali a fost arestat în urma deciziei luate de judecătoarea Nicoleta Nolden şi a stat în arest aproape două săptămâni, fiind acuzat de sechestrarea a trei presupuşi hoţi ai maşinii lui. Decizia i-a adus judecătoarei o celebritate rapidă, dar şi noi semne de întrebare. Scandalul Becali a acoperit la fix un subiect extrem de stânjenitor pentru familia Băsescu: întrebările despre apartamentul Ioanei Băsescu din cartierul Băneasa, în paradisul imobiliar al lui Puiu Popovici. Lovitura juridico-mediatică a reuşit, arestarea lui Becali fiind un caz clasic de deturnare a interesului public. Judecătoarea se plângea după câteva luni că medierea exagerată a cazului a creat o presiune asupra ei ca magistrat. Doamna Nolden încearcă să justifice motivarea sentinţei pe care analiştii au găsit-o aberantă, atunci când judecătoarea îl consideră pe Becali formator de opinie, şi ca atare merită exemplar pedepsit. “Şcoala” de “gândire” care motiva mai târziu şi condamnarea lui Adrian Năstase, ca “simbol al corupţiei”, dar fără probe materiale, ci prin deducţii juridice, avea un precursor.
Când se termină mandatul de şef al instanţei de la Sectorul 1, doamna Nolden (Cristuş) este detaşată, la cererea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru o perioadă de trei ani, consilier al acestuia.
Potrivit surselor din minister, doamna Nicoleta Nolden încercase, fără succes, să ajungă în aparatul CSM şi la Conducerea Institutului Naţional al Magistraturii. Între timp, în viaţa personală a judecătoarei detaşate are loc un eveniment fericit – căsătoria cu Gerd Nolden, magistrat la curtea de apel din Köln. Aceasta avea să-i dea un nou orizont profesional: apropierea de soţ.
Solicită în acest sens detaşarea la Ministerul de Externe, care, întâmplător, avea postul de consul la Bonn disponibil. În plus, de la Bonn la Köln se face o navetă extrem de confortabilă, de doar câteva zeci de kilometri. Cererea de detaşare la MAE este analizată de CSM (nr. 546/1154/2012), care aprobă solicitarea judecătoarei Nolden, deşi, încărcarea cu dosare a magistraţilor la Sectorul 1 era cu mult peste media pe ţară.
Nici nu s-a instalat doamna consul bine la Bonn că devine indispensabilă pentru bunul mers al treburilor juridice în Palatul Victoria. În martie, o găsim detaşată iar, de această dată pe post de consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Mihai Răzvan Ungureanu. În timpul mandatului scurt de consilier de stat a avut o controversată întâlnire cu Viorel Comăniţă, şeful Vămilor, care era “testat” pentru a-l înlocui pe Blejnar la conducerea ANAF. Cert este că, după interviu, Comăniţă este arestat de DNA, şi Blejnar destituit de MRU.
Forţată de evenimentele politice, judecătoarea Nolden Nicoleta trebuie să plece din Palatul Victoria, pentru că Victor Ponta, noul premier, nu a păstrat sfătuitorii lui MRU. Ca atare, detaşarea judecătoarei la cererea ministrului Baconschi – din guvernul Boc, convertită în consul al României, devine efectivă abia din vara anului trecut. Este un record de supravieţuire în posturi la vârf: să “rezişti” sub patru guvernări: Boc, MRU, Ponta 1 şi Ponta 2.
Înseamnă că judecătoarea-consul are cu adevărat merite excepţionale în menţinerea caldă a relaţiilor cu Germania şi reprezintă un canal de comunicare diplomatic folositor când va fi nevoie.
Nu credem în coincidenţe şi traseul urmat de judecătoarea Nolden arată că, iată, fiecare magistrat are bastonul de mareşal pus pe talgerul Dreptăţii. Important este ce dosar cade aleatoriu în raniţă să fie judecat. Şi e o cale nu doar de reîntregire a familiei, ci de împlinire profesională în domenii conexe justiţiei.
Citește pe Antena3.ro