x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecători ilegitimi în "Trofeul Calităţii"

Judecători ilegitimi în "Trofeul Calităţii"

de Dan Constantin    |    12 Iun 2012   •   20:29
Judecători ilegitimi în "Trofeul Calităţii"

Procesul "Trofeul Calitatii" merge intr-o directie gresita. Presiunile politice pentru condamnarea lui Adrian Nastase pentru "vina" de a fi fost adversarul lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale din 2004 s-au condensat intr-un rechizitoriu voluminos "inghitit" pe post de pelicani de judecatorii Ionut Matei si Ioana Bogdan la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Contextul in care acest proces se apropie de sentinta completului de cinci judecatori, in recurs la ICCJ, s-au mai schimbat. Presiunea politica s-a domolit, prin plecarea guvernului portocaliu de la Putere, dar "conservele" plantate de regimul Basescu-Boc in justitie sunt inca la datorie. Desigur, separatia puterilor in stat poate fi invocata ca ar asigura impartialitatea in actul de justitie. Asta este valabil doar in teorie. In practica lucrurile stau cu totul altfel si acest proces este o ilustrare perfecta a injustitiei pe care o impun, la ordin, o confrerie a procurorilor deveniti judecatori cu legitimitate limitata sau chiar… lipsa. In sedinta din 13 iunie, se va lamuri pozitia unor judecatori chemati sa dea solutia in "Procesul Calitatii".

La termenul de acum o saptamana aparatorii lui Adrian Nastase au solicitat clarificari ale calitatii Ioanei Bogdan, aceea de judecator inamovabil la ICCJ care ar trebui sa fie dobandita printr-un decret prezidential. Or, procuroarea devenita judecator printr-o "asimilare" de act legal cerut de Constitutie a inclinat balanta in sentinta de condamnare a lui Nastase. Mai mult, ea a functionat ca si consiliera lui Daniel Morar la DNA, institutie care a facut acuzarea. Raspunsul CSM – care intervine iar in "Trofeul Calitatii" ­ nu este convingator si nu poate fi acceptat ca atare in proces. Ministerul Justitiei a fost sesizat in 11 mai a.c. in legatura cu lipsa decretelor de numire a trei judecatori si a unui procuror DNA: Ioana Bogdan, Vasile Alecsandri, Horia Dumbarava si Marius Vartic.

De altfel, procurorii transformati in judecatori prin decret de Traian Basescu se afla intre "cei cinci" care il judeca la ICCJ pe Nastase. Livia Stanciu si Florentina Dragomir il vor supara pe cel care i-a numit?
"Trofeul Calitatii" este deja un buboi care sta sa se sparga.

×