x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecătorii eco le-au dat peste nas drujbierilor

Judecătorii eco le-au dat peste nas drujbierilor

de Adrian Mogos    |    09 Apr 2010   •   00:00
Judecătorii eco le-au dat peste nas drujbierilor
Sursa foto: Jurnalul foto/

Acum mai bine de un an, Jurnalul Naţional trăgea un nou semnal de alarmă legat de o escrocherie financiară pusă la cale de un primar şi un afacerist iubitor de drujbe. Şmecheria consta în faptul că "primarele" a gajat 33 de ha din pădurea comunală pentru a contracta un împrumut.



În 2005, Consiliului Local Ceahlău, mânat de primarul Costică Şchiopu, a trecut pădurea de la Boiştea Rotundă din domeniul public în domeniul privat al comunei şi ulterior a aprobat garantarea unui împrumut de 130.000 de dolari cu pădurea. Primarul nu a apelat la vreo bancă sau la vreo instituţie financiară acceptată de Banca Naţională să facă împrumuturi. Nu! A luat bani pe datorie de la Rustrans SRL, o firmă implicată în comerţul cu alimente, cosmetice şi material lemnos.

Contractul a fost intermediat de un combinator zonal, fost avocat, client al poliţiei, şi a fost redactat de nişte analfabeţi, pentru că nu are nici în clin, nici în mânecă cu limba română. Cum banii nu au fost returnaţi la termen, patronul Rustrans, drujbier-şef în zonă şi aprig duşman al pădurii, s-a văzut cu sacii-n căruţă. A trimis un executor care a scos pădurea la licitaţie publică, adjudecată, cum era şi firesc, exact de Rustrans. Lemnul exploatabil de aici era evaluat la 1.731.900 RON, dar a fost vândut la mai puţin de un sfert din preţ.

Poliţia a început o anchetă, 25 de persoane fiind cercetate pentru înşelăciune şi abuz în serviciu. Curtea de Conturi Neamţ a sesizat faptul că garantarea împrumutului este nelegală şi a reclamat cazul la DNA Bacău. Hotărârea Consiliului Local prin care pădurea a fost gajată a primit girul prefectului de Neamţ, care ulterior a încercat zadarnic să găsească o justificare pentru această escrocherie.

Acţiunea Civică Directă, un ONG, a cerut Tribunalului Neamţ să anuleze clauza din contract prin care pădurea era pusă gaj, dar şi toate actele care au decurs din această inginerie financiară. În octombrie 2009, instanţa a dat dreptate Acţiunii Civice. Iritat de această decizie, patronul Rustrans a făcut recurs. Dacă şi Curtea de Apel va menţine hotărârea tribunalului, va fi interesant de văzut cine şi cum va înapoia banii pentru pădurea tăiată. Mai ales că Rusu avea autorizaţii legale de exploatare a lemnului.

×
Subiecte în articol: observator