x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jurnaliştii - printre cei mai stresaţi angajaţi

Jurnaliştii - printre cei mai stresaţi angajaţi

de Diana Scarlat    |    12 Mai 2015   •   18:50
Jurnaliştii - printre cei mai stresaţi angajaţi
Sursa foto: Lucian Alecu/Intact Images

Potrivit unui studiu recent, meseriile din mass-media se clasează pe trei în topul celor mai nesatisfăcătoare meserii, la nivel internaţional. Rezultatele celor mai recente studii au fost discutate în cadrul dezbaterii cu tema “Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase”, care a avut loc astăzi, la Bucureşti.

Raluca Iordache, psiholog în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii “Alexandru Darabonţ”, a comentat rezultatele unei cercetări la nivel european privind stresul în rândul jurnaliştilor. Potrivit studiului, aproximativ 10% dintre jurnaliştii chestionaţi au avut episoade legate de epuizarea profesională, faţă de media de 4% dintre angajaţii în alte domenii de activitate. Unii din factorii acuzaţi de jurnalişti au fost sarcinile de muncă solicitante, presiunea care provine din mediul intern sau mediul extern, ritmul activităţii, expunerea la violenţă şi la hărţuire, lipsa de fairplay din branşă, discriminarea în redacţii de tip autoritar.

Specialiştii prezenţi la dezbatere au subliniat faptul că în România există multe probleme legate de cuantificarea stresului angajatului, cu atât mai mult în domeniul media. Stresul nu este considerat boală profesională în legislaţia românească şi nu este luat în considerare ca factor de risc pentru accidentele de muncă. “Au fost discuţii aprinse la nivelul Uniunii Europene şi nu suntem unica ţară din lume în care nu este recunoscut stresul ca factor de risc. E destul de greu să se facă acest lucru, pentru că nu există elementul de cuantificare. Sunt mai multe lucruri care influenţează reacţia la stres. S-au făcut mai multe campanii de conştientizare a acestui factor de risc, în mai multe judeţe ale ţării. Cred că sunt foarte puţini angajatorii care, atunci când îşi fac managementul riscurilor, evidenţiază stresul”, a explicat Anca Pricop, şef Serviciu Securitate şi Sănătate în Muncă în cadrul Ministerului Muncii. Aceasta a adăugat că Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, Adăugând că se încearcă elaborarea unei strategii naţionale care să abordeze legislaţia muncii din perspectiva confortului la locul de muncă.
 

×
Subiecte în articol: stres