x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justificari pentru libertatea lui Sever Muresan

Justificari pentru libertatea lui Sever Muresan

15 Sep 2004   •   00:00

Omul de afaceri Sever Muresan nu a fost arestat in vederea extradarii pentru ca autoritatile franceze nu au justificat urgenta solicitarii si pentru ca Romania nu este inca membru al Uniunii Europene, deci nu poate aplica inca mandatul international de arestare.

MIRUNA PASA

Acestea sunt principalele motive ale deciziei prin care Curtea de Apel Bucuresti nu l-a arestat la sfarsitul saptamanii trecute pe omul de afaceri, condamnat in Franta la 18 luni de inchisoare pentru evaziune fiscala.

DECIZIA. Hotararea luata de judecatori s-a dovedit a fi una dificila pentru ca a fost nevoie de formarea unui complet de divergenta, adica de opinia unui al treilea magistrat pentru o decizie majoritara. Legal o astfel de arestare trebuie ceruta doar impreuna cu cea de extradare sau separat, dar numai intr-un caz urgent. Judecatorii au stabilit ca solicitarea francezilor nu prezinta motivul urgentei, iar acesta nu poate fi presupus, ci totdeauna dovedit. Ei au considerat ca un mandat emis in decembrie 2002 si confirmat in aprilie 2004 nu justifica urgenta aplicarii lui. De asemenea, mandatul international de arestare nu este inca aplicabil in Romania pentru ca nu suntem stat membru al Uniunii Europene. Magistratul care a format opinie separata a considerat ca arestarea lui Sever Muresan in vederea extradarii indeplineste toate conditiile.

DILEMA

Autoritatile franceze ar putea, in urmatoarele zile, sa ceara extradarea omului de afaceri. Doar cu acest prilej ar mai putea fi pusa in discutie aresarea preventiva a lui Sever Muresan. Parchetul Curtii de Apel a sustinut pana acum cererea de arestare preventiva a omului de afaceri pe motiv ca legea permite extradarea. Aparatorii lui Muresan sustin, de cealalta pare, ca acesta si-a executat deja pedeapsa pentru ca a stat doi ani dupa gratii in Elvetia si sase luni in Romania pentru infractiuni concurente. Legea prevede ca in cazul infractiunilor concurente pedepsele se contopesc.

×
Subiecte în articol: observator