x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justiţiarul Albu ca Zăpadu

Justiţiarul Albu ca Zăpadu

de Adriana Oprea-Popescu    |    22 Noi 2010   •   20:55
Justiţiarul Albu ca Zăpadu

Citesc o carte scrisă de Dumitru Cea­ca­­nica, "Însemnările unui crimina­list". Şi mă minunez de onestitatea, flerul şi devotamentul poliţiştilor de altădată. Fac o pauză din lectură şi privesc la televizor show-ul media­tic al chestorului Dan Fătuloiu. Secretat de stat în MAI. Şi mă minunez din nou. Fătuloiu realizează o simbioză între rolul de Batman, justiţiar al poliţiei, şi cel de Albu ca Zăpadu, ne­pă­tatul şi neprihănitul. Tată de "băiat de băiat", care e patron de firme de amanet şi un rafinat cunoscător de manele ce-i gâdilă urechile cu ape­la­tivul de "şef al poliţiei".

Nu-i putem imputa tatălui eventualele greşeli ale fiului, deşi l-am putea bănui de management defectuos în familie. Însă ne facem datoria să-i amintim tatălui, înainte ca acesta să-şi tragă din nou mantia de Batman pe umeri, de sacrificiile uriaşe pe care le-a făcut întru bunăstarea materială a fiului său.

În august 2005, când abia fusese numit inspector general al Poliţiei Române, Fătuloiu declara că deţine o avere compusă dintr-un teren agricol în Crânguri, de 26.228 mp, "donaţie familie" dobândită în 1998, şi o casă de locuit, în Topoloveni, cu o suprafaţă de 342 mp, "moş­te­ni­re părinţi". Invitat fiind la emisiunea "100%" moderată de Robert Turcescu, Fătuloiu a uitat ce trecuse în de­cla­raţia de avere şi a declarat că "vila de vacanţă şi-a construit-o din fonduri proprii". Pus în faţa propriei de­claraţii scrise, Fătuloiu a admis că "e posibil să se fi strecurat greşeli la completarea ei".  A doua zi, eroa­rea a fost îndreptată, iar în noul do­cu­ment afi­şat pe site-ul IGPR apă­reau: terenul din Crânguri, un altul, in­travilan, în Topoloveni, dobândit în anul 2000, prin contract de vân­zare-cumpărare (valoarea de 2.100 RON pentru 5.765 mp) şi casa de locuit din aceeaşi localitate, de data aceasta "construcţie proprie", în valoare de 120.461 RON. Apare şi un cre­dit de 9.700 de euro, pe care şeful de atunci al Poliţiei în contractase, împreună cu soţia sa, în 2005. În aceeaşi declaraţie de avere figurează şi un Peugeot 307, cum­pă­rat în lea-sing în 2003.

În februarie 2007, Fătuloiu, încă şef al IGPR, afişează pe site-ul instituţiei o altă declaraţie de avere, năucitoare: nu mai are nici un teren, nici o casă, doar o (altă) maşină (tot Peugeot, dar 207) achiziţionată în leasing în 2006. Apare şi creditul con­tractat în 2005, la aceeaşi va­loare, iar la categoria "bunuri îns­trăi­nate", Fă­tuloiu notează: "teren agricol, vândut la data de 18.03.2006 către Geantă Mariana, comuna Crânguri, Dâm­bo­viţa, valoarea 3.200 lei", adică 0,12 RON metrul pătrat! Dar şi "casă de lo­cuit şi te­re­nul aferent din To­po­loveni – Argeş, înstrăinat prin donaţie la data de 17.01.2007 lui Fătuloiu Alexandru. Valoarea donaţiei -–86.622 RON". Adică, mai puţin cu vreo 400 de mili­oane de lei vechi faţă de valorea pe care o aveau în de­cla­raţia de avere din 2005... În martie 2007, un coti­dian central dezvăluia informaţia conform căreia Fătuloiu depusese, încă de la începutul anului, o cerere pentru a-şi cumpăra locuinţa de serviciu din Bu­cureşti. "Pentru că legea nu-i dă­dea acest drept, întrucât mai avea în proprietate o vilă, şeful Poliţiei s-a hotărât să o păcălească. Mai întâi, şi-a scos fiul din între­ţi­ne­re, astfel încât să nu mai fie obligat să pună în de­cla­raţia de avere şi proprietăţile copii­lor aflaţi în întreţinere, apoi i-a donat fiului său vila pe care o deţinea în judeţul Argeş." Contactat de reporte­rii de la Cotidianul, Fătuloiu  de­cla­ra: "Mi-am făcut ur­mă­toa­rea so­co­tea­lă: sunt un tip activ, să-mi caut şi eu să-mi fac ceva. Fiul meu are acum casa lui (cea do­nată de tatăl său – n.r.), business-ul lui, iar eu ce o să fac du­pă ce ies la pensie? Să mă dea afară din apartamentul de serviciu? I-am întrebat dacă apartamentul meu face obiectul vânzării şi dacă îl pot cum­păra".

În august 2007, Fătuloiu a fost trimis în postul de şef al Biroului Ata­şatului Afacerilor Interne în SUA, funcţie pe care a ocupat-o până în septembrie 2009. Întors în ţară, a fost numit secretar de stat în ministerul condus de Vasile Blaga, şi în oc­tom­brie 2009 şi-a depus o nouă declaraţie de avere. Din care rezultă că este pro­pri­etarul unui apartament în Bu­cu­reşti, de 80,3 mp, cumpărat, împreună cu soţia, în 2007, contra sumei de circa 20.000 de euro. Conform capi­to­lului "venituri din cedarea fo­lo­sinţei bunurilor", din închirierea apar­tamentului familia Fătuloiu a încasat lunar 800 de euro. Aceasta este deci soluţia ideală pentru toate gos­podinele din MAI care vor să-şi albească declaraţiile de avere. Şi-ar mai fi un clenci – cum să-ţi înveţi nevasta să facă afacerile în care tu ne te-ai putea afişa, ca om al legii, cu mantia de Batman pe umeri. Dar despre asta vom vorbi mâine (sincer, regret profund că am fost nevoită de show-ul mediatic să-mi întrerup lectura cărţii lui Ceacanica)!

×