x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justitie - Greva ceferistilor continua

Justitie - Greva ceferistilor continua

de Iohanna Onaca Purdea    |    14 Iun 2005   •   00:00
Justitie - Greva ceferistilor continua

Instanta a dat, pentru a doua oara, castig de cauza feroviarilor, declarand greva legala.

Instanta a decis ca greva ceferistilor este legala, protestul urmand sa continue inca doua saptamani daca administratia feroviara nu va face un nou recurs.

Ceferistii isi vor contiua protestul inceput in urma cu sapte zile, dupa ce Tribunalul Bucuresti a declarat legala greva generala a mecanicilor de locomotiva si a angajatilor din depouri. Legalitatea grevei a fost contestata in instanta de administratiile companiilor feroviare, demersul survenind respingerii, de catre Curtea de Apel Bucuresti, a solicitarii de a dispune suspendarea pentru 30 de zile a protestului. Daca administratiile CFR marfa si CFR Calatori nu vor ataca in instanta decizia tribunalului, obtinand o alta hotarare, greva va continua inca 14 zile. "Am respectat de la inceput pana la sfarsit pasii procedurali, greva aceasta nu putea sa fie declarata ilegala. Consider ca justitia romana si-a facut datoria", a declarat Voicu Sala, liderul Federatiei Mecanicilor de Locomotiva.

NEGOCIERI ESUATE. Negocierile purtate intre reprezentantii ceferistilor si administratie in ultima saptamana nu au dus la stingerea conflictului, intrucat fiecare dintre parti si-a mentinut punctul de vedere. Sindicalistii cer in continuare cresterea salariilor, in medie, cu 10,7% si 20 de tichete de masa. Administratia le-a promis insa numai 15 tichete de masa, imbunatatirea conditiilor de munca, dar nu si majorarea salariilor. Liderii sindicali mai spera la o rezolvare a conflictului doar printr-o interventie din partea premierului Calin Popescu Tariceanu si a presedintelui Traian Basescu, fara sa fi trimis insa nici o solicitare oficiala in acest sens.

NU SUNT BANI. Administratia CFR spune ca nu le poate oferi sindicalistilor cresteri de salarii din cauza pierderilor uriase inregistrate de sistemul feroviar. "Mandatul pe care il avem in baza bugetului de venituri si cheltuieli este de mentinere a salariului din 2004-2005. La acest capitol nu putem sa actionam in sensul cresterii pe care dansii o solicita. Am atras atentia asupra pierderilor pe care societatea le are", a declarat Alexandru Noaptes, directorul general al SNCFR Calatori.

PIERDERI DE MILIARDE
Fiecare zi de greva aduce pierderi de circa 40 miliarde de lei pentru transportul de marfa si de calatori pe calea ferata. Aceasta inseamna ca in cele sase zile scurse de la inceperea conflictului s-au pierdut circa 240 miliarde de lei. Acestora se adauga si pierderile pe care le inregistreaza firmele care nu isi pot transporta marfurile pe calea ferata. O alternativa ar putea fi companiile de transport feroviare private, insa in acest caz un transport trebuie pregatit cu cel putin o luna inainte pentru a obtine autorizatiile necesare.

×
Subiecte în articol: observator greva