x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kelemen Hunor: „Introducerea condiției cunoașterii limbii maghiare este justificată și legală”

Kelemen Hunor: „Introducerea condiției cunoașterii limbii maghiare este justificată și legală”

27 Feb 2013   •   15:56
Kelemen Hunor: „Introducerea condiției cunoașterii limbii maghiare este justificată și legală”

UDMR se radicalizează, iar semnul clar sunt ieșirile la rampă din ultimele zile ai unor reprezentanți ai formațiunii, care culminează cu declarația de azi a președintelui Kelemen Hunor, prin care se solidarizează cu pretențiile primarului din Miercurea Ciuc, Robert Raduly.
Hunor susține, la rândul său, că limba maghiară trebuie să devină limbă oficială obligatorie pentru toți cetățenii, în localitățile în care folosirea acesteia în instituțiile publice este un drept. Hunor îi oferă sprijinul său lui Raduly Robert, care va contesta amenda primită de la Prefectura Harghita, după ce, la organizarea concursului de ocupare a funcției de arhitect șef al primăriei, a introdus criteriul cunoașterii limbii maghiare.
Declarația este postată pe site-ul UDMR și o reproducem integral:

 
„Utilizarea limbii maghiare în administrația locală este un drept garantat de lege, nu constituie excepție de la acest caz nici arhitectul șef al primăriei Miercurea Ciuc, în a cărui fișă a postului s-a inclus și obligația de a acorda audiențe. La audiențe se prezintă cetățeni care au o serie de probleme curente. Între acești cetățeni se află și persoane a căror limbă maternă este limba maghiară, mai mult, în cazul municipiului Miercurea Ciuc, aceștia din urmă sunt majoritari. Din acest motiv, consider că introducerea condiției cunoașterii limbii maghiare este justificată și legală. În ultimii 23 de ani, UDMR a lucrat și pentru a ne putea utiliza în mod liber limba maternă,  iar în acest scop am creat un cadru legal. Nimeni nu poate fi exceptat de la respectarea acestor legi, nici la Miercurea Ciuc și nici în alte localități. Apărarea limbii materne și libera utilizare a acesteia este un subiect față de care nu suntem dispuși să facem nicio concesie. Acei membri ai Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării care au adoptat această decizie ar trebui să conștientizeze că ei nu trebuie sa lupte împotriva maghiarilor și a legii, ci împotriva discriminării" - a declarat Kelemen Hunor.

Potrivit articolului 19 al Legii 215/2001, a administrației publice locale, (republicată), „ În unitățile administrativ-teritoriale în care  cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate asigura folosirea, în raporturile cu aceştia, şi a limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaționale la care România este parte”. Alineatul 2 al articolului 76 prevede că „ În unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, în raporturile lor cu autoritățile administrației publice locale, cu aparatul de specialitate şi organismele subordonate consiliului local, aceştia se pot adresa, oral sau în scris, şi în limba lor maternă şi vor primi răspunsul atât în limba româna, cat şi în limba maternă”.

 

×