x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kelemen: UDMR va insista pentru recunoaşterea limbii maghiare în Constituţie

Kelemen: UDMR va insista pentru recunoaşterea limbii maghiare în Constituţie

28 Sep 2012   •   14:56
Kelemen: UDMR va insista pentru recunoaşterea limbii maghiare în Constituţie

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, ca Uniunea va avea un rol important in amendarea Constitutiei in anul 2013, in conditiile in care exista "mai multe aspecte care trebuie clarificate", si va insista pentru recunoasterea limbii maghiare in legea fundamentala.

Kelemen a spus, vineri, intr-o conferinta de presa la Zalau, ca UDMR va insista in amendarea Constitutiei si pe drepturile minoritatilor, drepturile lingvistice si cele colective, dar si pentru recunoasterea limbii maghiare in legea fundamentala in zonele unde traiesc maghiari intr-o proportie substantiala, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Anul 2013 va fi un an in care Constitutia Romaniei va fi amendata. Este nevoie de o amendare a Constitutiei si noi credem ca UDMR va avea un aport important in amendarea Constitutiei. Sunt cateva aspecte care trebuie clarificate, pornind de la primul articol si pana la raportul intre institutiile fundamentale, daca vrem republica parlamentara sau republica semiprezidentiala, daca vrem sa separam atributiile celor doua Camere ale Parlamentului, daca vrem bicameralism sau nu. Noi la toate aceste intrebari avem raspunsuri corecte si concrete care vin din societate si nu din teorie, din manuale. Vom insista si in ceea ce priveste drepturile minoritatilor, drepturile lingvistice si nu numai, drepturile colective, si noi credem ca folosirea limbii materne este un lucru important, si in zonele unde traiesc maghiari intr-o proportie substantiala aceasta limba trebuie sa devina o limba recunoscuta si din punct de vedere al legii fundamentale', a spus liderul Uniunii.

Potrivit acestuia, dupa amendarea Constitutiei va avea loc si o reorganizare a regiunilor de dezvoltare, iar UDMR va avea, de asemenea, un punct de vedere.
"Nu este indiferent comunitatii maghiare cum vor arata aceste regiuni, ca raman aceste judete, iar peste judete se vor organiza regiuni de dezvoltare sau nu. Noi consideram ca judetele trebuie sa ramana in forma actuala, iar peste acestea trebuie sa apara noi regiuni de dezvoltare tinand cont de traditiile culturale, traditiile istorice, legaturile economice si sociale intre diferite microregiuni, pentru ca aceste traditii, aceste identitati regionale sunt puternice si noua organizare a regiunilor de dezvoltare trebuie sa tina cont de aceste aspecte fundamentale, altfel nu vor fi eficiente, nu vor fi coerente aceste regiuni', a subliniat Kelemen.

Liderul UDMR s-a declarat convins ca pana in 2016 in Romania va fi regandit si sistemul electoral, fiind important pentru Uniune ca acesta sa fie unul proportional, "care inseamna ca fiecare comunitate este reprezentata in Parlamentul Romaniei, niciun vot nu se pierde si formatiunile politice mici nu vor iesi din politica nationala".

×