x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis ANUNȚĂ creșterea cheltuielilor pentru apărare și realizarea independenței energetice a României

Klaus Iohannis ANUNȚĂ creșterea cheltuielilor pentru apărare și realizarea independenței energetice a României

01 Mar 2022   •   15:41
Klaus Iohannis ANUNȚĂ creșterea cheltuielilor pentru apărare și realizarea independenței energetice a României

În contextul războiului din Ucraina, România va crește cheltuielile pentru apărare și pentru realizarea  independenței energetice a României, spune președintele Klaus Iohannis. 

„Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice”, a spus șeful statului.

Prima propunere vizează creșterea cheltuielilor pentru apărare.

„În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%”, a explicat acesta.

Statul român va încerca să dobândească independența energetică.

„În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile”, a precizat Iohannis.

Pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, sunt necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente, a încheiat el.

×