x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului. „Nu”-ul a fost o amânare

Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului. „Nu”-ul a fost o amânare

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2022   •   14:00
Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului. „Nu”-ul a fost o amânare

Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, că nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și că în urma discuției cu cancelarul austriac, „nu”-ul a fost doar o amânare. În plus, Iohannis a vorbit despre problemele care trebuie rezolvate pe cale diplomatică.

Președintele Klaus Iohannis a spus că săptămâna trecută, miniștrii de Interne în format de Consiliu JAI nu au reușit să aprobe intrarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen și acum trebuie găsite formulele cele mai bune pentru ca procesul de aderare să continue. Iohannis a spus că intrarea României în Spațiul Schengen este obiectivul său principal în acest mandat.

„Este foarte clar că noi, românii, dorim să fim parte din Spațiul Schengen. Integrarea în Spațiul Schengen rămâne obiectiv strategic național și rămâne obiectiv principal pentru mine, ca președinte al României pentru perioada următoare.
Să vedem care sunt problemele și care sunt piedicile care trebuie înlăturate pentru a putea ști cum procedăm în continuare”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis a vorbit despre două probleme în ceea ce priveștee intrarea României în Spațiul Schengen, care trebuie rezolvate: „Odată atitudinea Austriei, care este rezervată. Acum a votat „nu”, dar, recent, cancelarul austriac a declarat că acest vot înseamnă, de fapt, o amânare, nu înseamnă un „nu” definitiv. Este o nuanțare a poziției. Acest vot a fost și pentru România și pentru Bulgaria. Avem însă și a doua problemă care trebuie văzută și tratată. Votul Olandei a fost mixt. Pentru România a fost „da”, pentru Bulgaria a fost jumătate „nu”. Știu chiar de la premierul Olandei că acest „nu” nu a fost definitiv. Este dorința și acolo a unei amânări până se mai clarifică anumite probleme”, a mai spus președintele României.

De asemenea, Klaus Iohannis s-a referit, miercuri, și la acțiunile de boicot ale unor companii sau persoane fizice.

„Acest moment după părerea mea poate fi tratat într-o singură cheie: cu diplomație. Orice altceva este exclus. Am auzit, în ultimele zile, nenumărate opinii, sfaturi și așa mai departe și vreau să vă spun foarte clar: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau a autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme”, a mai spus Iohannis.

Iohannis, despre aderarea la Schengen: Nu cred că este o soluție decuplarea de Bulgaria

De asemenea, Președintele României, a declarat  că nu crede că este o soluție decuplarea României de Bulgaria în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen.

Declarațiile au fost făcute miercuri. Șeful statului consideră că acceptarea României și a Bulgariei ar trebui să se facă în comun.

„Fie Olanda își schimba opțiunea și spune da, da, pentru ambele țări, fie se votează separat. Teoretic sunt două opțiuni, personal cred ca intrarea împreună este mai bună, este de preferat față de cealaltă variantă”, a spus șeful statului (:..) Nu cred că este o soluție”, a precizat președintele Iohannis.

Declarațiile de presă ale președintelui au fost susținute înaintea participării la Summitul UE – ASEAN.

 

România nu va ataca decizia din JAI la CJUE 

România nu va ataca decizia din Consiliul JAI la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă intrarea României în Spațiul Schengen se va realiza doar pe cale diplomatică, președintele Klaus Iohannis a spus că decizia nu va fi atacată la CJUE.

„La cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu totul felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis.

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac cere Comisiei Europene să se îndrepte împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a apăra principiile și valorile evocate în Tratatul privind Funcționarea UE: „Veto-ul Austriei trebuie anulat la CJUE”.

Și europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, a vorbit, marți, în Parlamentul European, despre posibila atacare de către Guvernul României a votului Austriei la CJUE

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: klaus iohannis boicot austria