x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus iohannis: Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina

Klaus iohannis: Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    22 Apr 2023   •   19:17
Klaus iohannis: Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina
Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina, a declarat, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, preşedintele Chile, Gabriel Boric, a făcut și el un apel la pace.

"În cadrul discuţiilor de astăzi, am prezentat preşedintelui Boric evaluările şi poziţia României ca stat vecin al Ucrainei în privinţa războiului de agresiune declanşat de Rusia. Acesta are consecinţe serioase asupra securităţii României şi în plan european, dar are efecte şi la nivel global, inclusiv asupra Chile. Am convenit că vom continua să lucrăm împreună în forurile multilaterale pentru condamnarea războiului şi pentru promovarea ordinii internaţionale bazate pe norme. Trebuie să fie clar pentru toată lumea: Rusia a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă şi pentru a-şi redobândi suveranitatea şi libertatea", a spus şeful statului, la Palatul La Moneda, după întrevederea cu omologul său chilian, Gabriel Boric.

"Nu vom obosi să condamnăm acest război de agresiune injust din partea Rusiei în Ucraina. Efectele acestui război sunt departe de Chile, dar oricum ajung şi la noi aşa cum şi în România sunt efectele sancţiunilor, ale creşterii preţurilor la energie, ale inflaţiei. Aici, în Chile, la kilometri distanţă, la fel le trăim. De aceea, facem un apel energic la pace, la respectarea drepturilor omului şi la respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei", a declarat Gabriel Boric.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că România şi Chile sunt interesate de soluţionarea situaţiilor de criză din lume prin dialog, prin instrumente multilaterale şi prin respectarea dreptului internaţional.

"Avem o misiune comună în ceea ce priveşte apărarea democraţiei în faţa ameninţărilor, inclusiv a riscurilor hibride", a spus şeful statului român.

Un alt subiect de discuţie dintre cei doi oficiali a vizat relaţia Chile - Uniunea Europeană.

"Chile poate conta pe România în ceea ce priveşte promovarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu Uniunea Europeană", a subliniat Iohannis.

El a afirmat că Summitul UE - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, prevăzut să aibă loc în această vară, va fi un moment istoric.

"Instrumentele europene, precum Global Gateway, oferă oportunităţi concrete şi voi încuraja autorităţile şi companiile româneşti să se implice suplimentar în implementarea lor, în favoarea Chile", a spus Iohannis.


 

Știre inițială:Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, sâmbătă, de omologul său din Chile, Gabriel Boric.

Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, urmate de declaraţii de presă comune.

Cu prilejul întâlnirii dintre cei doi oficiali va fi semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul situaţiilor de urgenţă între instituţiile responsabile din cele două ţări.

Vizita oficială în Chile, prima de acest nivel în ultimii zece ani, este a doua etapă a turneului pe care preşedintele României îl efectuează în America de Sud, până pe 26 aprilie.

Marţi şi miercuri, şeful statului s-a aflat în vizită în Republica Federativă a Braziliei, prima la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani. Cu acest prilej el s-a întâlnit, la Brasilia, cu omologul său Luiz Inacio Lula da Silva, iar la Rio de Janeiro cu reprezentanţi ai autorităţilor locale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Şeful statului îşi va încheia turneul sud-american cu o vizită oficială în Argentina, prima de acest nivel în ultimii 30 de ani. 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis gabriel boric