x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce spune Klaus Iohannis despre măsurile fiscale adoptate recent de Guvern

Ce spune Klaus Iohannis despre măsurile fiscale adoptate recent de Guvern

de Redacția Jurnalul    |    01 Noi 2023   •   20:43
Ce spune Klaus Iohannis despre măsurile fiscale adoptate recent de Guvern
Sursa foto: Hepta

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, miercuri, un mesaj cu ocazia celei de-a 31-a ediții a Topului Național al Firmelor Private din România, în cadrul evenimentului organizat la Ateneul Român de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Klaus Iohannis a felicitat Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii și pe toți întreprinzătorii din România pentru munca și performanțele pe care le au și care sunt extrem de importante pentru dezvoltarea noastră economică.

„Pe fondul incertitudinilor din ultimii ani, eforturile dumneavoastră sunt cu atât mai relevante și merită apreciate și sprijinite. Ați contribuit semnificativ la redresarea post-pandemie, prin implicarea dumneavoastră susținută. În prezent, actualitatea geopolitică este marcată de un nou conflict armat în Orientul Mijlociu, suprapus peste cel în derulare din vecinătatea noastră. Se intensifică astfel riscurile și la adresa economiei, deja fragilizată de crize multiple. Acest context induce probabilități sporite ca dinamica economică globală să încetinească și mai mult, iar simptomele recesioniste să accentueze problemele bugetare și sociale, cu riscuri sporite în planul sustenabilității”, a transmis Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui, România va continua să înregistreze o creștere economică susținută, mult peste media Uniunii Europene în acest an.

„În plan financiar, după stagnarea inflației din luna august, trendul dezinflaționist continuă prin coborârea inflației sub 9% începând din luna septembrie. În această privință, sunt conștient de preocupările mediului antreprenorial, mai ales că numeroși întreprinzători mici și mijlocii sunt îngrijorați de povara inflației. Știu, de asemenea, că măsurile fiscale recent adoptate nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri”, a mai spus Iohannis.

Președintele a precizat, însă, că are încredere că Guvernul va lua în considerare reglajele necesare, acolo unde acestea se impun, și va adopta măsuri care să mențină România competitivă în plan fiscal, pentru a atrage în continuare investiții productive, în beneficiul economiei.

„Consolidarea finanțelor publice, conformarea fiscală și colectarea sporită a veniturilor la bugetul de stat, performanța aparatului administrativ și eficiența serviciilor publice reprezintă condiții esențiale ale unui stat modern, de tip european, așa cum ne dorim să fie statul român. În acest sens, mesajul către dumneavoastră este de a continua să construim împreună cu responsabilitate. Avem nevoie de stabilitate financiară și de consolidare bugetară, nu doar prin prisma angajamentelor României în fața forurilor europene, ci ca politici sănătoase și sustenabile, impuse de neajunsurile și dezechilibrele bugetare acumulate din trecut. Trebuie să fim cu toții realiști că multiplele crize au accentuat vulnerabilitățile structurale ale bugetului și ale economiei noastre. În aceste vremuri se văd mai clar limitele unui model de politică economică axat mai degrabă pe consum, și nu pe investiții, orientat mai mult pe termen scurt decât pe termen lung”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai afirmat că România se află în plin proces de implementare a reformelor și investițiilor incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Multe dintre măsuri, îndelung amânate, au devenit astăzi imperios necesare, nu doar ca angajamente asumate, ci și ca oportunități de modernizare a administrației și a economiei noastre, potrivit lui Iohannis.

„Reformele și investițiile prevăzute în PNRR vor duce la o administrație mai eficientă, mai aproape de contribuabil, și la progrese importante în domenii precum infrastructura de transport, sistemul energetic, educație, sănătate și bună guvernare. De aceea, absorbția fondurilor europene este un obiectiv național esențial, deoarece fondurile europene au un rol cheie în susținerea creșterii economice a României. Avem deja experiența a două perioade de programare și suficient potențial încă nevalorificat în sectoare competitive precum agri-business, IT&C, industria petrochimică sau turism. În ciuda multiplelor oportunități, am observat totuși o scădere a numărului de întreprinzători mici și mijlocii care intenționează să acceseze fonduri structurale. De aceea, vă încurajez să priviți fondurile europene drept cea mai ieftină sursă de finanțare a afacerilor dumneavoastră! În acest sens, Guvernul, împreună cu autoritățile locale, trebuie să facă toate demersurile necesare pentru facilitarea absorbției fondurilor europene disponibile pentru mediul de afaceri. Iar dumneavoastră, reprezentanții IMM-urilor, să îndemnați continuu întreprinzătorii către programele cu finanțare europeană, în interesul afacerilor mici și mijlocii din România. De asemenea, angajatorii sunt deosebit de preocupați de situația calificărilor profesionale pe piața muncii. Consider că această problemă trebuie privită ca parte integrantă a unei politici educaționale cu caracter strategic pentru economia noastră. În acest sens, autoritățile statului și mediul antreprenorial pot identifica împreună măsuri de pregătire și de atragere a resursei umane calificate. Implicarea dumneavoastră în formarea tinerilor este determinantă pentru funcționarea unei piețe a muncii dinamice și competitive în România”, a mai susținut Klaus Iohannis în mesajul său.

Potrivit acestuia, este esențială intensificarea dialogului între autorități și mediul de afaceri, pe teme cu ample implicații pentru economia și piața muncii, precum sprijinirea revenirii românilor în țară sau găsirea unor răspunsuri adecvate la provocările scăderii demografice.

(sursa: Mediafax)

 

×