x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kovesi cere urmărirea penală a Monicăi Ridzi

Kovesi cere urmărirea penală a Monicăi Ridzi

de Violeta Fotache    |    16 Feb 2010   •   00:00



Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a cerut Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru aprobarea urmăririi penale a fostului ministru al Tineretului şi Sportului, deputata Monica Iacob Ridzi.

Sesizat prin referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul general al României a solicitat Parlamentului - Camera Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de deputatul Monica Maria Iacob Ridzi, pentru comiterea infracţiunilor de: abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial; fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, infracţiuni săvârşite în concurs real. "În cauză există indicii că în intervalul aprilie-iunie 2009, Iacob Ridzi Monica Maria în calitate de ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului a prejudiciat bugetul ministerului prin cumpărarea unor produse electronice, excluse de la achiziţionare prin  prevederile OUG nr. 34/2009. Totodată, există indicii că pentru ascunderea încălcării dispoziţiilor legale menţionate fostul ministru a întocmit şi a dispus întocmirea de către alte persoane a unor înscrisuri care atestau nereal îndeplinirea condiţiilor de legalitate în derularea procedurii de achiziţie şi de recepţie a bunurilor", se arată în comunicatul Ministerului Public. Astfel, la Camera Deputaţilor se adună cereri, peste cereri în cazul Ridzi, după ce săptămâna trecută a ajuns pe masa deputaţilor şi cererea pentru aprobarea percheziţiei informatice asupra computerului folosit de Ridzi la minister.


"IMOBILIZATĂ" DE SARCIN"
Tot ieri, Ridzi a informat conducerea Camerei Deputaţilor că se află în concediu prenatal fiind însărcinată în şapte luni. "Este evident că situaţia medicală obiectivă în care mă aflu face imposibilă deplasarea mea în acest moment la Camera Deputaţilor", a precizat fostul ministru. Cu toate acestea, ea spus că doreşte să cunoască "direct şi nemijlocit" conţinutul acuzaţiilor care i se aduc de către procurori.  Practica în materie ne arată că parlamentarii nu au luat nici o asemenea decizie de aprobare a începerii urmăririi penale a unui deputat sau senator fără ca mai înainte să-şi asculte "colegul" intrat în vizorul procurorilor. Astfel că este posibil ca ancheta procurorilor DNA să stagneze o perioadă îndelungată, dacă doamna Ridzi nu se poate prezenta la Parlament decât după ce naşte ori, eventual, după ce încetează alăptarea copilului.

×
Subiecte în articol: observator