x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kucima convoaca sfatul tarii

Kucima convoaca sfatul tarii

30 Sep 2004   •   00:00

Presedintele ucrainean, Leonid Kucima, vrea sa aiba castig de cauza in procesul pe care tara sa il va avea cu Romania la Curtea Internationala de Justitie de la Haga (CIJ), legat de delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra.

LAVINIA TUDORAN

In fond, este vorba despre o disputa in urma careia poate castiga rezerve bunicele de petrol si gaze naturale. Si, daca pierde, le va castiga Romania, pentru care se vede treaba ca nu are nici o slabiciune.

OMUL LOR. Liderul de la Kiev a convocat marti Consiliul de Securitate si Aparare al tarii pentru a stabili cum se va apara Ucraina la tribunal de la Haga. Potrivit agentiei Rusia la zi, Kucima a stabilit ca cel mai bun avocat al Ucrainei va fi Ministerul de Externe de la Kiev. Reprezentantul tarii vecine la Haga va fi mana dreapta a ministrului de Externe, Oleksandr Motik. Romania va fi reprezentata de secretarul de stat in Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu. Motik se ocupa, la Kiev, de afacerile europene. El a declarat recent cu seninatate ca Romania este singura care se opune construirii canalului Bistroe, desi nu era deloc asa.

SPERANTA. Motik va fi ajutat de doi consilieri: ambasadorul ucrainean in Olanda, Dmitri Markov, si seful serviciului juridic din Ministerul de Externe de la Kiev, Vladimir Krohmal.

Interesant este insa ca ucrainenii mai spera la un compromis. Participantii la sedinta convocata de Kucima s-au declarat cu totii in favoarea continuarii negocierilor cu Romania, pentru obtinerea unui compromis in partajarea suprafetelor de apa ale celor doua state.

×
Subiecte în articol: observator