Carmen Crăcană, verişoara românului Claudiu Crulic, mort de foame în Polonia, rupe tăcerea. Ea povesteşte că rudele au aflat abia după două săptămîni despre moartea lui.
• Comisia Europeană Libertate, Securitate şi Justitie - Decesul româului în închisoarea din Polonia este "trist şi tragic"
NEPĂSARE CRASĂ
“La două săptămîni după decesul lui, consulul l-a sunat pe
unchiul meu şi i-a zis că, dacă îl căutăm pe Claudiu Crulic, acesta e mort.
Ne-a mai spus că dacă avem bani să-l aducem în ţară
bine, dacă nu o să vadă ce se întîmplă cu el, pe la crematoriu undeva. Oricum,
deşi noi am trimis mai multe cereri pentru a afla ceva despre el, nu am primit
nici un răspuns. Nici despre moartea lui nu am fost anunţaţi la timp. Nu a fost
de-ajuns toată suferinţa lui, l-au mai ţinut şi în congelator două săptămîni.
Unde este respectul pentru drepturile cetăţeanului?” Sînt vorbele pline de
tristeţe şi de revoltă ale doamnei Carmen Crăcană, verişoara românului Claudiu
Crulic, din Dorohoi, mort la spitalul militar din Polonia la sfîrşitul lunii
ianuarie 2008. Motivul oficial al morţii a fost că suferea de pneumonie şi de
inflamare miocardică, aflîndu-se în acea stare de sănătate gravă după o lungă
grevă a foamei.
CINE PLĂTEŞTE?! Claudiu C. a fost arestat în septembrie 2007 şi plasat într-un centru de detenţie, pentru că a furat un portofel cu cărţi de credit de la un polonez. Crulic a respins acuzaţiile şi cînd a fost dus la Penitenciarul din Cracovia, în semn de protest, a intrat în greva foamei. La sfîrşitul lui decembrie, starea de sănătate a deţinutului s-a înrăutăţit rapid. Pe motiv că s-ar încălca anumite proceduri legislative, atît medicii, cît şi autorităţile polone au asistat impasibili la moartea unui om, indiferent de faptele pentru care fusese închis şi de gradul de vinovăţie.
“Era conştient şi continua să refuze mîncarea. În acest caz nu aveam cum să trecem peste voia lui, trebuia să aşteptăm decizia Curţii pentru a începe să îl hrănim cu forţa”, a explicat medicul închisorii. În timp ce autorităţile polone consideră că lui Crulic i s-au respectat drepturile, Ministerul de Externe susţine că ambasada nu a fost niciodată informată despre intenţia deţinutului de a refuza hrana. Mai mult chiar, la data de 17 ianuarie 2008, conducerea Penitenciarului din Cracovia ar fi înştiinţat Ambasada României că românul a fost eliberat. Ministerul Afacerilor Externe precizează într-un comunicat trimis ieri că în momentul de faţă se efectuează verificări interne privind cazul românului Daniel Claudiu Crulic, pentru a stabili dacă Ambasada României la Varşovia a acţionat potrivit procedurilor consulare în vigoare.