Seful procurorilor anticoruptie, Daniel Morar, si-a schimbat "optica" prin care se apleaca asupra misiunii pe care si-a asumat-o: marea coruptie. Fata de prima sa intalnire cu presa, de acum doua luni, oficialul si-a "nuantat" declaratiile anterioare. In septembrie, el a acuzat fosta conducere a PNA ca si-a pierdut timpul cu dosare ale unor agenti de politie ori directori de firme. Acum are alta parere: "Nu putem spune ca acestea sunt de mica coruptie". Angajandu-se sa prinda "marii rechini", Morar ii lasa astazi pe altii sa faca distinctia intre mica si marea coruptie, deoarece "legea nu face diferenta". "N-o sa declar niciodata ca un dosar este sau nu de mare coruptie!", a spus Morar.
CRITICI. Morar a trecut ieri si la atac. El si-a criticat colegii de la Parchetul General pentru ca au returnat la DNA "vreo sapte-opt dosare", dupa ce le-au tinut luni in sir fara a le ancheta. Iar acolo unde au facut-o, "actele lor sunt lovite de nulitate", a spus seful DNA referindu-se la "cazul stenogramelor PSD". Nici Consiliul Superior al Magistraturii nu a scapat de "sapuneala" pentru faptul ca i-a permis judecatorului Maria Huza sa-si discute cazul in fata Consiliului, si sa "ameninte" procurorul care o cerceteaza. Adrian Nastase a recidivat si l-a sunat din nou pe seful DNA. Intrebarile politicianului au vizat tot "dosarul Zambaccian". Daniel Morar a recunoscut insa ca nici prima oara, nici acum nu i-a recomandat lui Nastase "calea normala de informare", prin registratura, prin avocat. NOMINALIZARI. Desi nu mai vrea sa faca diferente intre mica si marea coruptie, seful DNA a nominalizat ieri cateva nume importante aflate in vizorul procurorilor sai. Primii pe lista, trei deputati invinuiti de coruptie. Singurul "demascat" a fost insa doar fostul parlamentar Ion Dumitru, urmarit penal pentru abuz in serviciu, prin care ar fi produs statului un prejudiciu de 2 milioane de euro, in calitate de director la societatea Romsilva. Numele celorlalti doi, actuali demnitari, au fost protejate pe motiv ca acestora nu le-au fost inca prezentate invinuirile. Urmatorii nominalizati: seful Directiei Generale de Pasapoarte, chestorul Lazar Carjan si directorul general al Inspectiei pentru Evidenta Persoanelor, comisarul-sef Cristian Luncasu, invinuiti pentru luare de mita in dosarul lui Mircea Chelaru, fiul fostului sef al Statului Major General. Nici presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, nu a scapat. Potrivit lui Morar, anchetatorii i-au pus acestuia sechestru pe doua apartamente si trei terenuri in dosarul de abuz in serviciu si utilizarea subventiilor in alte scopuri. In schimb, procurorii i-au ridicat demnitarului interdictia de a parasi tara pentru ca acesta sa plece in Europa la o conferinta. DNA a continuat sa lucreze si la dosarul "Stenogramelor PSD". Rodica Stanoiu si Florin Georgescu, abia scapati de invinuiri, au fost audiati pentru prima data, asa cum au dorit: fara publicitate.
CAZ BLOCAT
|
Presedintele Traian Basescu nu poate fi cercetat, in prezent, in legatura cu detinerea imobilului din Strada Stefan Mihaileanu, a declarat ieri seful DNA, Daniel Morar. Pentru a se justifica, oficialul a invocat Constitutia, care prevede ca presedintele tarii poate fi anchetat doar pentru inalta tradare, pe parcursul mandatului. "Pastram dosarul si il arhivam. El a fost clasat. Se poate redeschide oricand, dar nu atat timp cat Traian Basescu este presedinte", a sustinut Morar.
|
Citește pe Antena3.ro