x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La mulți ani, Nadia Comăneci! „Zeița de la Montreal" a împlinit 61 de ani

La mulți ani, Nadia Comăneci! „Zeița de la Montreal" a împlinit 61 de ani

12 Noi 2022   •   11:11
La mulți ani, Nadia Comăneci! „Zeița de la Montreal" a împlinit 61 de ani
Sursa foto: Hepta

Nadia Comăneci este considerată cea mai mare gimnastă din toate timpurile. S-a născut pe 12 noiembrie 1961 în orașul Onești, județul Bacău.

Marea campioană a postat un filmuleţ pe Facebook, în care a transmis că petrece alături de familia ei de la gimnastică.

Nadia 2

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a felicitat-o pe Nadia Comăneci: "Pentru fiecare bordură care a devenit bârnă, pentru fiecare bară de covoare devenită paralele inegale, pentru covorul transformat în sol şi pentru fiecare obstacol depăşit de un copil, pentru toate visurile pe care le-ai inspirat şi fiecare suflet pe care l-ai atins, MULŢUMIM!".

Povestea Nadiei Comăneci

Este prima gimnastă din lume care a primit nota 10 la un concurs internaţional. A câştigat 5 medalii olimpice de aur, două la Campionatele Mondiale (CM) şi alte 9 medalii de aur la Campionatele Europene (CE). În total a obținut 25 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Campionatele Europene, dintre care 16 de aur. 

Antrenamente de la 5 ani

A început angtrenamentele la vârsta de 5 ani, când mergea la grădiniță. A fost selecţionată de antrenorul Marcel Duncan şi legitimată la AS "Flacăra" Oneşti. De la 7 ani, în oraşul său natal, în cadrul primei unități şcolare cu program de gimnastică din România, a început pregătirea cu anternorii Martha Karoly şi Valeriu Munteanu.

De la 10 ani a fost îndrumată de soţii Bela şi Martha Karoly iar de la 16 ani a început antrenamentele în Capitală, cu antrenorii Iosif Hidi, Gheorghe Condovici, Atanasia Albu, în perioada 1977-1988, cu Gheorghe Gorgoi și  Anca Grigoraş, între 1980-1981.

Drumul spre succes

La 11 ani a obținut primul titlu de campioană naţională absolută, iar o jumătate de an mai târziu a concurat la categoria "maestre", unde s-a situat pe locul al treilea. La Campionatele Internaţionale de Gimnastică ale României 1973, a cucerit 5 medalii de aur.

La 13 ani a obținut prima medalie la un concurs internațional, situându-se pe locul I la individual compus, în cadrul Concursului "Prietenia" de la Gera - RDG.

La 14 ani, în cadrul Campionatul European din 1975, de la Skien - Norvegia, a obținut 4 medalii de aur, la individual compus, sărituri, paralele şi la bârnă, şi medalia de argint la sol. În același an câștigă Turneul Campioanelor de la Londra.

Un an mai târziu, la Olimpiada de la Montreal 1976, face istorie, obținând prima notă de 10 din istoria acestei competiții. A avut cel mai mare total la individual compus 79,275 din 80 puncte, devenind la 15 ani cea mai tânărătriplă campioană olimpică,  la individual compus, paralele şi bârnă. Este supranumită "Zâna de la Montreal", cu 3 medalii de aur câștigate, la  individual compus, bârnă şi paralele, una de bronz la sol şi argint cu echipa.

În România epocii comuniste a primit distincția "Erou al Muncii Socialiste", fiind cea mai tânără persoană care a primit acest titlu.

La Europenele de la Praga, Cehia - 1977, Nadia se clasează pe locul I la individual compus şi paralele, şi pe locul II la sărituri, echipa feminină de gimnastică a României trebuind să competiţia la jumătatea finalelor pe aparate din cauza greşelilor de arbitraj la proba de sărituri.

La 17 ani a cucerit prima medalie de aur la bârnă pentru gimnastica românească, în cadrul Campionatului Mondial din 1978, de la Strasbourg - Franța. A mai obținut 2 medaliide argint, la sărituri şi cu echipa.

La 18 ani, la Campionatul Mondial de la Forth Worth 1979 - SUA, echipa de gimnastică feminină a României câștigă titlul mondial. În același an, la Copenhaga, Nadia obține 3 titluri de campioană europeană, la individual compus, sărituri şi la sol, medalia de bronz la bârnă, şi locul IV la paralele. A obținut de 3 ori consecutiv titlul de campioană europeană și a primit astfel "Cupa Europei", fiind prima gimnastă care a reușit această performanță.

La 19 ani, a câștigat două medalii de aur, la bârnă și sol, și două medalii de argint la individual compus și cu echipa în cadrul JO de la Moscova 1980.

Un an mai târziu obține 5 medalii de aur la Universiada de la București. 

Viața de după performanțele sportive

La 23 de ani s-a retras din activitatea sportivă. Pe 6 mai 1984 s-a desfășurat gala de adio a Nadiei Comăneci, la Palatul Sporturilor din Capitală. A primit  Ordinul Olimpic "Colanul de argint" din partea preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Juan Antonio Samaranch.

S-a scris despre Nadia că a fost un fenomen al gimnasticii mondiale, fiind considerată sportiva perfectă, originală, desăvârșită. 

A devenit antrenor federal între 1984-1989, ajutând la pregătirea loturilor naționale de gimnastică artistică ale României.

A fugit din România comunistă în noiembrie 1989, cu doar câteva săptămâni înaintea Revoluției din decembrie 1989, și s-a stabilit în SUA. S-a căsătorit la București cu o altă stea a gimnasticii mondiale, americanul Bart Conner, dublu campion olimpic în 1996. A născut un băiat Dylan Paul, zece ai mai târziu. În prezent locuiește cu familia în Norman, Oklahoma, SUA unde au pus bazele "Bart Conner Gymnastics Academy" și editează o revistă de gimnastică internaţională.

În codul de punctaj al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG) există elemente de maximă dificultate care poartă numele Nadiei. La paralele sunt incluse două elemente: "coborâre Comăneci" şi "salt Comăneci".

Este primul sportiv român inclus în International Gymnastics Hall of Fame, în 1993.

Nadia Comăneci a fost primul sportiv din lume invitat să țină un discurs la ONU. În 1999 a lansat  2000, Anul Internaţional al Voluntariatului. Ea şi soţul său sunt proprietarii academiei

Totodată, ea înființat la București o clinică de caritate pentru ajutorarea copiiilor orfani. 

Fundaţia "Nadia Comăneci" a relansat, în 2009, păpuşa Nadia, cu sprijinul fabricii româneşti Arădeanca, parte a programului social "10 pentru gimnastică", la 33 de ani de la apariţia primei versiuni.

În 2009, a participat alături de Ilie Năstase şi Gheorghe Hagi la campania de promovare a destinaţiei turistice România, sub sloganul "Land of Choice".

Este ambasador al Special Olympics International, preşedinte onorific al Federaţiei Române de Gimnastică din 1996, preşedinte onorific al Comitetului Olimpic Român din 2002, Ambasadorul Sporturilor Româneşti, vicepreşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.

A primit premiul "Flo Hyman" în 1998, la Washington pentru merite deosebite în sport. În 1999, la Viena, a fost declarată "Sportiva secolului XX". În 2007 și cotidianul spaniol "El Mundo Deportivo" a desemnat-o sportiva secolului XX, în urma unui sondaj realizat printre 60.000 de iubitori ai gimnasticii. World Records Academy a omologat, în 2007, recordul reuşit de Nadia Comăneci, la JOde la Montreal, respectiv 7 note 10 la o singură ediţie a unei olimpiade.

A primit Ordinul Naţional "Steaua României" în anul 2000, iar Patriarhul Daniel i-a acordat Ordinul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" în 2009. În decembrie 2003 a publicat prima carte: "Scrisori către o tânără gimnastă". În 2006, la aniversarea a 100 de ani de existenţă a Federaţiei Române de Gimnastică, s-a înființat trofeul "Nadia Comăneci".

În aprilie 2013, la aniversarea a 40 de ani de activitate a Clubului Sportiv Municipal Oneşti, Fundaţia "Nadia Comăneci" și Clubul Sportiv Municipal Oneşti au orbanisat prima ediţie a Cupei "Nadia Comăneci" la gimnastică artistică. Ea este și preşedinte de onoare al Clubului Sportiv Municipal Oneşti.

În 2021, Nadia Comăneci a fost decorată cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer.

Nadia Comăneci

×