Comisia de politica externa a Senatului solicita convocarea de urgenta a Comisiei tehnice mixte romano-ucrainene, pe tema construirii canalului de navigatie Bistroe, din Rezervatia Delta Dunarii.
MARINA CONSTANTINOIU
Presedintele comisiei, senatorul Gheorghi Prisacaru, a declarat, potrivit Mediafax, ca âaceasta comisie trebuie sa se intruneasca, potrivit Tratatului romano-ucrainean, de cate ori intervine o situatie in zona transfrontaliera".
Marul discordiei
Autoritatile ucrainene au inceput lucrarile de constructie a canalului navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra pe bratul Bistroe al Dunarii, intr-o zona declarata rezervatie naturala si aflata sub protectie internationala. Proiectul ucrainean a fost puternic contestat de ecologisti. Lucrarile au fost inaugurate de ministrul ucrainean al Transporturilor, in apropierea frontierei cu Romania. Canalul ar trebui sa aiba trei kilometri lungime si sa permita accesul navelor ucrainene direct la Marea Neagra, fara a mai trece prin partea romana.Citește pe Antena3.ro
Contestatii
Dupa inaugurarea lucrarilor, Ministerul de Externe de la Bucuresti a afirmat ca a trimis partii ucrainene 10 note verbale, prin care au fost solicitate informatii cu privire la proiect si posibilele consecinte ale acestuia asupra ecosistemului Delta Dunarii, fara a primi vreun raspuns. MAE a mai solicitat si organizarea unor consultari bilaterale, conform Acordului romano-ucrainean privind cooperarea in domeniul gospodaririi apelor de frontiera.Confirmare
La mai mult de o saptamana de la izbucnirea scandalului, Ucraina confirma inceperea lucrarilor. Ambasada ucraineana la Bucuresti sustine ca autoritatile din Kiev vor tine cont de ingrijorarea statului roman si a unor organizatii ecologiste, care se tem ca Delta Dunarii va fi distrusa de acest proiect. Consilierul ambasadei, Viorel Kotik, admite ca mediul inconjurator ar putea avea de suferit, dar precizeaza ca lucrarile vor respecta normele internationale.