x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La rece - Am evitat "zona gri" a Europei

La rece - Am evitat "zona gri" a Europei

de Marina Constantinoiu    |    03 Ian 2007   •   00:00
La rece - Am evitat "zona gri" a Europei
LA RECE - Despre "poate ultima extindere"
Dincolo de spectacolele de sunet si lumina din Romania si Bulgaria, organizate pentru a marca asa cum se cuvine integrarea in Uniunea Europeana, presa occidentala s-a pus pe analize. Treziti din mahmureala specifica Revelionului, ziaristii au luat la puricat cele doua nou-venite in marea casa europeana.

Dupa ce ne-au tocat marunt, dandu-ne in permanenta emotii serioase privind sansele Romaniei de integrare in UE la momentul dorit (1 ianuarie 2007), presa occidentala pare a schimba macazul acum, ca ne-a vazut "acasa". Nu din cale-afara de optimiste, dar pe un ton modificat, mass-media occidentale tin sa sublinieze "momentul istoric" (asa cum il cataloga CNN) pe care l-a marcat 1 ianuarie 2007. Emblematic articolul din editia electronica de ieri a cotidianului american New York Times, care remarca faptul ca "Romania, tara care a fost supusa uneia dintre cele mai dure dictaturi comuniste, sub conducerea lui Nicolae Ceausescu, inlaturat de la putere in 1989, percepe aderarea la UE drept ruptura simbolica finala de un trecut dificil". Pentru New York Times, "aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE a ajutat la eliminarea diviziunilor geografice ramase in Europa dupa incheierea Razboiului Rece, blocul comunitar extinzandu-si frontiera estica pana la Marea Neagra".

UNANIMITATE. Pentru presa din vest, un lucru este cert: Romania si Bulgaria spera ca apartenenta la UE le va ajuta sa sporeasca venitul pe cap de locuitor, care este de circa trei ori mai mic decat media la nivel european. Pentru francezul Le Figaro, "drumul parcurs de Romania si Bulgaria in vederea aderarii la UE se aseamana cu traseul unui combatant, iar integrarea lor echivaleaza cu parasirea «zonei gri» care delimiteaza Occidentul de Orient". Le Figaro puncteaza exemplar: "Bucurestiul si Sofia au fost bantuite mult timp de un adevarat cosmar, acela de a fi fost uitate la marginea Europei, precum vecinii lor ucraineni si moldoveni". Romania si Bulgaria au parcurs un traseu impresionant dupa inlaturarea regimului comunist, presarat de flagelul coruptiei endemice si al unei criminalitati dezvoltate, aminteste publicatia franceza.

DINCOLO DE PANICA. Cotidianul britanic The Times publica un articol-reportaj sub titul "Urmatoarea statie Marea Britanie? Nu, multumim!" si adauga: "Potrivit panicarzilor, la miezul noptii in care Romania a intrat in UE, o hoarda de haimanale ar fi trebuit sa se ingramadeasca sa vina in Marea Britanie, intr-o armata de autobuze, trenuri si avioane". In loc de asta, romanii au stat acasa sa isi sarbatoreasca aderarea. Iar cotidianul The Independent scrie ca, in ciuda problemelor legate de coruptie si reformele din justitie, Romania si Bulgaria au cresteri economice puternice, dupa mai multi ani de recesiune. Pe de alta parte, cotidianul francez Liberation titreaza: "Europa - ultima extindere pentru multa vreme de acum incolo". Si continua: "Cu aderarea Romaniei si Bulgariei, Europa inchide paranteza deschisa la finalul celui de-al doilea razboi mondial prin ocupatia sovietica din Europa de Est si aparitia Cortinei de Fier". Mai mult, scrie Liberation, aceasta extindere va fi ultima pentru cativa ani buni de acum inainte. Consiliul European din decembrie a decretat o pauza, care va dura atat timp cat Uniunea nu va avea institutii noi.

Carma UE - Abia intrati, ne gandim la sefie

Nici n-am apucat sa ne integram, dupa ce am aderat oficial la UE, ca ne si facem calcule de sefie. Realitatea TV si-a facut socoteala: am putea conduce UE peste 12 ani. Pentru ca, dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE, cele doua tari au drepturi depline, precum toate celelalte state europene. Astfel, Romania ar putea prelua presedintia UE in al doilea semestru al anului 2019. Cele mai noi state membre au fost incluse, oficial, pe lista de ordine a presedintiilor semestriale ale UE. Germania, care a preluat luni presedintia, va fi urmata de Portugalia, Slovenia si Franta. Daca principiul presedintiei prin rotatie a UE nu va fi suprimat intre timp, Bulgaria va asigura presedintia UE in al doilea semestru al anului 2018, iar Romaniei ii va veni randul in al doilea semestru al anului 2019. Pe de alta parte, cei 18 observatori bulgari din Parlamentul European si cei 35 de romani au devenit luni eurodeputati cu drepturi depline. Cele doua tari vor organiza pana la sfarsitul anului 2007 alegeri pentru ocuparea acestor fotolii din Parlamentul European.

INFO
CARD EUROPEAN. Incepand de astazi, romanii pot depune la casele de asigurari de sanatate cereri pentru eliberarea cardului european de sanatate. In Bucuresti, cererile se pot depune la sediul Casei de Asigurari de Sanatate din Strada Valter Maracineanu, de luni pana joi, intre orele 13:30 si 17:30. In restul tarii, cei care vor sa obtina cardul de sanatate - care le acopera cheltuielile in cazul unui accident petrecut in strainatate - trebuie sa afle adresa casei teritoriale de sanatate.

OBSESIA VIZEI. Primii imigranti romani au ajuns in Marea Britanie luni, la doar cateva ore dupa aderarea tarii lor la UE, relateaza cotidianul The Sun in editia electronica de marti, adaugand ca printre acestia erau si persoane carora autoritatile britanice le respinsesera anterior cererile de viza. Potrivit cotidianului britanic, cursa British Airways care decolase de la Bucuresti a ajuns la Londra la 1 ianuarie, la ora locala 8:30 (10:30, ora Romaniei), relateaza Mediafax. "Este un sentiment extraordinar sa poti in sfarsit sa te urci in avion si atat. Mi s-a refuzat venirea in Marea Britanie de trei ori. Cei de la ambasada nu au crezut ca m-as mai intoarce in tara", a declarat unul dintre pasageri, Ioan S., in varsta de 40 de ani, adaugand ca sotia si copilul sau sunt stabiliti deja in Marea Britanie.

ASIGURAREA LOCUINTELOR. Toti romanii sunt obligati sa isi asigure locuintele incepand cu 1 ianuarie. Primele de asigurare sunt cuprinse intre 10 si 20 de euro, iar valoarea asigurata - de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei. Persoanele fizice care beneficiaza de ajutor social vor fi scutite de la plata primei anuale de asigurare, aceasta fiind suportata din bugetele autoritatilor locale. Valoarea asigurarii obligatorii este echivalentul in lei al sumei de 20.000 de euro pentru locuintele cu structura din beton armat ori metal sau cu pereti exteriori din caramida arsa si al sumei de 10.000 de euro pentru constructiile cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.

LA GRANITA. In primele 24 de ore ale anului au tranzitat granitele aproximativ 9.000 de cetateni romani, dintre care 4.000 au mers spre Ungaria si Bulgaria, alti 2.000 preferand alte state, iar 3.800 au venit in Romania, informeaza NewsIn, citand MAI. Pe frontiera interna (cu Bulgaria si Ungaria), echipele mixte - formate din politisti de frontiera romani si omologii lor din statele vecine - au efectuat controlul comun dupa principiul "o singura oprire" pentru circa 7.000 de cetateni romani.

×