x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La Sfântu Gheorghe va avea loc cel mai mare protest maghiar din ultimii 15 ani

La Sfântu Gheorghe va avea loc cel mai mare protest maghiar din ultimii 15 ani

de Istvan Deak    |    16 Aug 2012   •   17:13
La Sfântu Gheorghe va avea loc cel mai mare protest maghiar din ultimii 15 ani

Zeci de mii de maghiari din Transilvania sunt asteptati la 1 septembrie sa participe la Sfantu Gheorghe la un protest fata de sentinta in cazul retrocedarii Colegiului "Szekely Miko" din localitate, informeaza szekelyhon.ro si agentia Mediafax, care citeaza o declaratie a primarului municipiului, Antal Arpad. Aceasta ar fi cea mai mare manifestare din ultimii 15 ani "intr-un caz maghiar".

Bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza protestul, manifestarea fiind sustinuta si de partidele maghiare, dar si de mai multe organizatii civice. Antal a afirmat ca decizia Judecatoriei Buzau in cazul retrocedarii colegiului, despre care Jurnalul National a relatat in mai multe randuri si in urma careia secretarul de stat Marko Attila si alte doua persoane au fost condamnati, este "nedreapta".

Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Relatii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave. Procurorii au stabilit ca, in 2002, cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999.

Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

Aceasta retrocedare a fost posibila cu incalcarea atributiilor celor trei inculpati in cadrul comisiei, avand competente in privinta examinarii legalitatii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse in sustinerea cererilor si de adoptare a deciziilor in concordanta cu aceste documente, sustineau procurorii. Prin aceste fapte, acuzatii au prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului.

Recent, magistratii Judecatoriei Buzau l-au condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Marosan Tamas a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, in timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru aceeasi acuzatie, instanta stabilind in cazul acestuia un termen de incercare de cinci ani. Totodata, Judecatoria Buzau a dispus confiscarea speciala de la Eparhia Reformata din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei. Decizia instantei nu este definitiva.

Arpad Antal a sustinut ca sunt doua variante prin care se poate interpreta tot ce s-a intamplat in acest caz. Potrivit edilului, prima ar fi aceea ca este vorba de o eroare judiciara, despre eroarea unui judecator din Buzau, care se va corecta la Curtea de Apel. Primarul a adaugat ca a doua varianta ar fi aceea a unei comenzi politice si ca unii doresc sa intoarca timpul si tot ce s-a dat inapoi comunitatii maghiare sa fie luat, incetul cu incetul, si asta in conditiile in care foarte multe imobile inca nu au fost retrocedate bisericilor traditionale maghiare. "Suntem multi, suntem puternici si nu vom lasa ca averea si membrii comunitatii noastre sa sufere', a declarat Antal Arpad.

Marko Attila, condamnat la trei ani de inchisoare, a declarat la randul sau: "Acesta nu este doar cazul meu, ci si cazul si povestea tuturor maghiarilor din Ardeal. Este o greseala sa se considere ca noi, ca membri ai comisiei de retrocedare, nu eram indreptatiti sa luam decizii. Noi am aplicat legea si am analizat documentatia, insa nu am luat nicio decizie, fiindca nu eram imputerniciti legal sa o facem. Am facut recurs la sentinta. Cazul va fi redeschis la 5 octombrie la Curtea de Apel Ploiesti. Am crezut in instanta de la Buzau si m-am inselat. Acum cred doar in puterea si persistenta comunitatii maghiare'.

La randul sau, Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna, a declarat despre colegiu ca nu este "doar o scoala, ci o institutie emblematica, astfel ca s-a calculat precis, ca sa se loveasca in punctul cel mai sensibil'. "Insa sa fie clar: ii vom sustine pe aceia care lucreaza pentru cauza noastra, garantam solidaritate cu fiecare maghiar care se afla intr-o situatie similara', a spus el.

"Daca o instanta aduce o hotarare ilegala, atunci este logic ca nu mai putem vorbi de un stat de drept. Dar s-a intamplat, deci Romania nu este un stat de drept. Locul membrilor comunitatii maghiare din Ardeal este la Sfantu-Gheorghe. La 1 septembrie ne vedem in fata colegiului Szekly Miko, cu ocazia Zilei Dreptatii, ca sa aratam tuturor ca putem actiona ca un tot unitar atunci cand comunitatea noastra este nedreptatita', a adaugat Antal Arpad. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×