x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La Torino s-a facut "Piata romanilor"

La Torino s-a facut "Piata romanilor"

18 Iun 2004   •   00:00

La Torino, in Italia, nu exista “Piata Romania“ sau, mai exact, nu exista pana acum.

MARINA CONSTANTINOIU

De cateva saptamani, piata din Via Cigna nr. 21 a fost rebotezata, pentru ca aici romanii au creat un “terminal“ propriu, pentru calatorii de orice tip spre Romania, comenteaza cotidianul italian La Stampa, preluat de Rador.

La “Cristina minunata“

Pe Via Cigna exista indicatii precise privind parcarea mijloacelor de transport, un peron destinat masinilor care descarca marfa si pasageri, ba chiar si un chiosc mobil – “Cristina minunata“, de la care oricine poate achizitiona sandvisuri si bauturi racoritoare de la gheata, dar si cafele si ciocolate calde.

“Terminalul romanesc“ functioneaza numai duminica, cu un “varf“ orar in cursul diminetii, inainte si dupa slujba ortodoxa care se tine intr-o biserica din apropiere.

Fiecare autocar are afisat pe parbriz orasul de destinatie: Bacau, Iasi, Brasov, Ploiesti, Sibiu. Adica centrele de emigratie spre Italia.

Servicii

La Via Cigna, oamenii solicita trei tipuri de servicii: transportul de marfa, de persoane si de bani. Clientul aduce pachetul in Via Cigna, iar transportatorul se angajeaza sa il aduca pana in orasul solicitat, la adresa exacta.

Intr-un oficiu postal din Italia, expedierea unui pachet spre Europa de Est costa 28 de euro, daca acesta nu este mai mare de un kilogram, si peste 60 de euro, daca are pana in 5 kilograme. Pachetul ajunge la destinatie in 3 zile, plus ziua expedierii. Dar “postasii pe roti“ romani cer 2 euro pe kilogram (minimum 5 sau 10 kilograme), greutatea fiind verificata cu un cantar de casa. Si ei garanteaza ajungerea la destinatie in 3-4 zile. Transportul de persoane urmeaza acelasi principiu al marfii. Cu autocarul se calatoreste 30 de ore, cu microbuzele private, 24 de ore.

Trimiterile de valuta sunt pe baza de incredere. Cei care vor sa evite comisioanele agentiilor internationale pot incredinta genti care sa ajunga la rudele din Romania. De cele mai multe ori, ele contin nu numai valuta, ci si monede de aur, bijuterii, pietre pretioase.
×
Subiecte în articol: observator