x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La UM Sadu se fabrica armament, fără autorizaţie.

La UM Sadu se fabrica armament, fără autorizaţie.

de Gabriela Mladin    |    08 Iun 2011   •   17:51

Cinci angajati ai Uzinei mecanice Sadu, doi ingineri si trei maistrii au fost pusi sub urmarirea penala pentru explozia produsa in luna febriarie a acetui an la Uzina Mecanica Sadu, soldata cu moartea a doua angajte si ranirea altuia. Cercetarea penala a scos la iveala faptul ca depozitul in care s-a produs explozia nu avea autorizatie de functionare, iar utilajele nu aveau reviziile periodice facute. Mai mult decat atat, cu doar doua zile inainte electricienii facusera reparatii la instalatia electrica din magazia in care s-a produs explozia, fara ca cineva sa verifice daca aceasta este sau nu corespunzatoare.

U.M. Sadu: 11 februarie 2011, la ora 11, o explozie zguduie un depozit de munitie din temelii. In urma deflagratiei raman doar zidurile cladirii cu 8 incaperi. Doua angajate, Diana Andritoiu si Mariana Mirulescu, ard de vii in doar cateva minute, iar un alt angajat scapa cu viata dar cu arsuri de gradul II si III pe 60% din suprafata corpului.
La Uzina apare ministrul Economiei, Ion Ariton si promite promptitudine: in doua saptamani gasim vinovatii. De atunci au trecut 27 de saptamani, iar procurorii au ajuns, in sfarsit, la o concluzie.
"Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj a dispus inceperea urmaririi penale fata de cinci angajati ai Uzinei Mecanice Sadu pentru infractiunile de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa si nerespectarea prevederilor privind secuitatea si sanatatea in munca. Cele cinci persoane sunt invinuite pentru ca in perioada 2009-2011 nu au luat masurile conform legii privind functionarea in aceste conditii, ceea ce a condus la producerea exploziei. Cercetarile continua, fiind asteptate expertize', a comunicat Cristina Ciobanu, procuror Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj.

Vinovatii unei debandade in Uzina
Este vorba despre doi ingineri, printre care si seful sectiei Pirotehnica din cadrul fabricii de armament si alti trei maistrii. Au fost descoperite, asadar, disfunctionalitati majore la Uzina Mecanica Sadu, de care procurorii sustin ca se fac vinovati inginerii, Dumitru Toloarga, sef sectie pirotehnice, Ilie Cretulescu, sef atelier sectie munitie si maistrii Constantin Protesescu, Emil Stamatescu si Dumitru Beloiu, cativa dintre ei suprinsi de explozie, dar care au scapat nevatamati.

Cercetarea arata ca s-au incalcat grav normele de protectie a muncii, privind descarcarea cutiilor de munitie, manevrarea acestora si faptul ca in depozit, in momentul producerii exploziei a fost adusa o cantitate de munitie foarte mare. Reamintim, peste 2 tone de munitie se afla in depozit in momentul deflagratiei. Procedura spune ca in fiecare zi, angajatelor li se aduce in sectie cantitatea de pulbere necesara productiei estimata pe ziua respectiva. In cazul nostru, cantitatea de munitie descarcata in magazie a fost pentru patru zile, pe motiv ca salariatul din depozit urma sa intre in concediu medical pentru cateva zile si nu mai avea cine sa distribuie pulberea.
Conducerea Uzinei sustine ca si fara revizii la utilaje se poate produce armamet, iar probeleme descoperite de anchetatori nu sunt ale lor.

Conducerea UM Sadu: "Si care-i problema ca nu erau reviziile facute?'
"Care este problema ca utiljale nu aveau reviziile facute? Ce treaba are multicarul cu accidentul? Autorizarea sectiei este o chestiunea care a intervenit ulterior, este o prevedere care a aparut la doua zile dupa producerea exploziei', sustine Gheorghe Boian, director UM Sadu care vorbeste de o prevedere legala din 2002, mai exact art. 12, alin. 2 din H.G. 536/2002.
Rudele victimelor cred, insa ca pentru aceste grave abateri, nu doar cei cinci salariati trebuie sa raspunda, ci intreaga conducere a Uzinei.
"Au partea lor de vina fiecare. Incepand de la conducerea uzinei pana la ultimul maistru. Eu nu cunosc cum se lucreaza acolo, dar a existat o cantitate foarte mare de pulbere. Toti trebuiau sa ia masuri, lazile cu pulbere nu erau inchise, ele trebuie sa fie inchise ermetic, usile la magaziile blindate erau deschise. Conducerea Uzinei are vina, dar daca cineva le spune ca nu e bine ce se intampla, te ameninta cu locul de munca si oamenii au prins frica asta si sunt speriati', explica sotul Dianei Andritoiu, una dintre femeile arse in explozie.

Guvernul i-a lasat si fara sumele promise
Si, drept rasplata, Guvernul care anunta compensatii materiale pentru tragedia produsa, nu s-a tinut de cuvant nici de data aceasta. Sumele promise, de ordinul a catorva zeci de mii de lei, n-au mai fost trimise familiilor indoliate. "Nu am primit niciun ban de la Guvern si ne-ar ajuta foarte mult', a declarat sotul victimei care acum tine rolul si mamei.
Despre toate aceste probleme, cu colegi morti, echipamente vechi si nereparate, salariatii Uzinei refuza in continuare sa vorbeasca.
Tacerea are un pret, e chiar trecut in contractul de munca. O vorba spusa presei si decizia de disponibilizare este intocmita.

×
Subiecte în articol: armament industrie armament