x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La Vama Albita, mascatii au speriat si taranul, si purcelul

La Vama Albita, mascatii au speriat si taranul, si purcelul

de Cristinel C. Popa    |    21 Feb 2011   •   15:21
La Vama Albita, mascatii au speriat si taranul, si purcelul
Sursa foto: Cristinel C. Popa/Jurnalul Naţional

Vama Albiţa e situată la 16 kilometri de Huşi, un orăşel linişit şi cochet de la graniţa de est a ţarii. Este una dintre cele mai importante vămi de la frontiera cu Republica Moldova. Pe aici trec venind dinspre Chişinău şi alte localităţi moldovene fraţii noştri în drum spre Bucureşti sau spre staţiunile montane atunci când sunt în concediu. Însă poliţiştii de frontieră au de lucru in special cu navetiştii. Cei care se ocupă de micul trafic. Pensionari care trec dincoace pentru a vinde în pieţele româneşti alimente, de la scrumbie, vodcă şi fasole boabe şi până la ţigări şi bomboane. Sunt chiar şi câţiva copii care bat deseori graniţa pentru a merge la şcolile din România.

Dincolo de Prut, la Vama Leuşeni, controlul e unul sumar. Şi dincoace, la români, era mai lejer până când au descins mascaţii sosiţi în trombă alături de procurori DNA de la Bucureşti. Zeci de anchetatori au acţionat în forţă de s-au speriat şi câinii chinuiţi de frig, aciuaţi lângă benzile de trecere pe un sens şi pe altul, dinspre şi înspre România. Acţiunea a început la 6.00 dimineaţa, când mulţi dintre poliţiştii de frontieră încă mai căscau toropiţi de weekendul ce abia se terminase. Au fost luaţi ca din oală. Opt dintre cei vizaţi se aflau încă în exerciţiul funcţiunii. Ceilalţi 45 au fost ridicaţi de la domiciliile lor din oraşul Huşi. Timp de două ore şi jumătate, în Vama Albiţa n-a mai mişcat nimeni în front cu excepţia mascaţilor.

Şeful Vămii Albiţa, Emil Bordeianu, e îngrijorat, a trecut dincolo, de la vameşi către poliţiştii de frontieră. Vorbeşte cu unul dintre colegi, să afle ce s-a întamplat la ei. Deocamdată, în rândurile vameşilor nu s-a operat nici o reţinere, nici o percheziţie. "Nu se face, domnule, aici trafic cu ţigări. Spune lumea că se trec ţigări cu maşinile, dar aţi văzut dumneavoastră ceva?, spune Bordeianu, căruia i se citeşte un aer tensionat pe figură. Personalul de la Vama Albiţa aşteaptă cu înfrigurare ce urmează. Vameşii se aşteaptă să păţească şi ei ca poliţiştii de frontieră, dar cine ştie când, poate mâine...

Între timp, sărăcele gospodine au îngheţat pe lângă maşini aşteptând cu sarsanalele pline să treacă "sinistrul” ce se abătuse asupra vămii. Încă de pe rutele de patrulare, poliţiştii de frontieră şi vameşii se foiau de colo-colo cu emoţie, mai cu râvnă decât în alte zile. La circa 20 de kilometri de vamă se află şi un punct de poliţie de frontieră ultramodern. "Aveam nişte prieteni care au vrut să vină cu nişte fasole boabe şi biscuiţi, dar au renunţat”, spune Nelu, un şofer din Răducăneni. Pe frontieră, poliţiştii patrulează cu sculele din dotare, aparatură sofisticată, cu instalaţie de termoviziune pentru depistarea celor care trec fraudulos pe timp de noapte. Însă de când cu descinderile de la Siret şi Oradea, până şi zilierii moldoveni care veneau la Huşi şi Iaşi să muncească şi să câştige un ban au renunţat. În vamă, după două ore de blocaj, maşinile s-au strâns una lângă alta pe ambele sensuri. Apoi s-a dat din nou drumul la control. "Am îngheţat, maică, duc nişte mâncare la fiică-mea. Mi-au scotocit în geantă, au vrut să-mi rupă şi pâinea de casă, că ziceau că să nu fie ţigări de contrabandă înăuntru”, a spus o femeie. Un microbuz cu număr de Călăraşi tocmai a oprit la linia de trecere în România. Mergea la Bucureşti cu navetişti. Moldovenii şi-au scos de pe sub bănci genţiile de rafie, sacoşele cu fel de fel de bulendre, aşteptând să vină controlorul. "Aici am biscuiţii, aici bomboane Bucuria”. Vameşul scutură cutia, bagă mâna într-o pungă mare cu seminţe. "Aici sunt nişte bezele, dincoace cutii cu conserve, aici două pachete de ţigări”. E bine. Următorul. "Ţigări, arme?”, întreabă lucrătorul vamal. "Nu, doar fasole, merg bine în piaţă. După ce sunt consumate pot da şi o reacţie de explozie”, glumeşte un moldovean obişnuit cu controalele. "Dacă vreţi să intraţi ţn Schengen tebuie să va puneţi la punct”, spune Oleg Lisnic, cu o oarecare răutate în glas. Liber. Maşina pleacă în trombă, vameşul cască plictisit, câinele din schimbul unu se scarpină de frig. Sătenii din Râşeşti, localitate aflată în vecinătatea vămii, s-au îngrijorat, n-au văzut niciodată atâţia mascaţi. "Dar ce s-a întâmplat? Au trecut cu arme?”, spune Ionel , un tânăr care-şi aprinde chiştocul stins al ţigării moldoveneşti Plugaru: "Domnule, nu aici la vamă e buba, ci în ţară, oamenii mor de foame şi pedeliştii fură în continuare. Se face asta doar de dragul Schengen. Oamenii ăştia care trec zi de zi frontiera ne aduc nouă fel de fel de produse mai ieftine, practic ne dau nouă de mâncare, că alimentele noastre sunt mult mai scumpe”.

Mă întorc în vamă. Arunc o privire dincolo de Prut, pe celălalt mal nu se mai vede sârma ghimpată. I-a luat luat locul, fie şi vremelnic, o alta, pe malul românesc. E sârma ghimpată a controalelor româneşti. "Au arestat câţiva poliţişti, credeţi că or să le facă ceva dacă or avea vreo vină? Însă pe noi ne controlează la sânge”. Aşa control amănunţit ca astăzi moldovenii nu au mai apucat demult. Mulţi spun că dacă ar fi ştiut de descinderea din vamă, ar fi renunţat şi ar fi venit în altă zi. Încă un microbuz. "Scoateţi pachetele. Rupe banda adezivă!”, porunceşte lucrătorul vamal. "Dar mi se desfac lucrurile”, încearcă să se apere un frate de peste Prut: "Aici am un pachet pentru Elena Găină din Lunguleşti, trebuie să-l predau, că femeia e aici, în România”.

Moldovenii care se întorc la ei acasă vor da sfoară în ţară că cel puţin timp de câteva zile nu-i de venit în România. "S-au înrăit românii, ce să le faci, dacă vor în Schengen... Dar mai bine ar lua mai puţină şpagă, că noi abia câştigăm o pâine”, spune un moldovean de peste Prut care trece şi el când şi când peste frontieră ţigări în limita admisă. Cu toţii recunosc, însă, că grangurii cei mari nu-s în vamă. Ei ciugulesc din altă parte. "Se câştigă bine de pe urma ţigărilor. Păi dacă e 2,5 lei pachetul de ţigări în Republica Moldova şi în România se vinde şi cu 8 – 9 lei. La un milion de baxuri se câştigă şi 100 de milioane pe lună. Dar pe ăia nu-i vezi prinşi, acum suferă doar bişniţarii care trec şi ei graniţa flămânzi cu te miri ce”, spune o bucureşteancă care e supărată că a întârziat cu două ore şi jumătate întoarcerea în ţară.

×