x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La vederea unui elicopter, ieşenii au strigat: "A fugit Băsescu!"

La vederea unui elicopter, ieşenii au strigat: "A fugit Băsescu!"

15 Ian 2012   •   21:00
La vederea unui elicopter, ieşenii au strigat: "A fugit Băsescu!"

Pentru a cincea zi consecutiv – pri­mele proteste au fost miercuri la Cluj, joi la Tg. Mures, la Iasi, Vaslui, Ti­mi­soara, Ploiesti, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Sibiu, Deva, Targoviste, Bra­i­la, Hunedoara, Tg. Jiu – protestatarii au cerut vehement demisia presedintelui Basescu si a Guvernului Boc. 1.900 de jandarmi au fost mobilizati la nivel national, 50 de persoane participante la mitingurile din intreaga tara fiind sanctionate pentru tulburarea linistii si ordinii publice.

Iasi. Aproximativ 400 de persoane s-au adunat la Iasi, pentru a participa la mitingul de solidaritate cu doctorul Raed Arafat, initiat de organizatia ieseana de tineret a PNL, in Piata Unirii. Pe pancartele manifestantilor, care aveau asupra lor trom­pete si steaguri tricolore, se putea citi, printre altele: "Basescu nu mai are nevoie de SMURD, noi avem", "Vrem anticipate" si "Salvati Rosia Mon­tana". Participantii la miting scan­dau "Jos Basescu", "Jos piratul" si "Arafat, roman adevarat!". La un mo­­ment dat, pe deasupra locului unde are loc manifestarea a fost vazut zbu­­rand un elicopter, moment in care ma­nifestantii au izbucnit in urale si au stri­gat: "A fugit Basescu!". Unul dintre protestatarii din Piata Unirii a citit la un megafon lista care cuprinde uns­prezece revendicari, printre care se numara demisia presedintelui Traian Basescu, a Guvernului, dar si crearea unui sistem de sanatate echi­tabil si in folosul tuturor cetatenilor.

Alba Iulia. Aproximativ 200 de persoane au cerut demisia presedintelui Traian Basescu si a Guvernului Boc. Oamenii aveau steaguri si esarfe tricolore, dar si pancarte cu mesaje precum "Jos mafia Basescu-Boc", "Jos dictatorul, criminal incult, mitocan". Un grup de tineri purtau un banner alb cu mesajul "Desteapta-te romane/ Canta toata Romania/ Ca e alta zi sub Soare/ Sa impartim saracia". Ulterior, protestatarii au pornit intr-un mars spre Catedrala Reintregirii pentru a se ruga pentru viitorul Romaniei. Pe drum, oamenii au scandat lozinci precum "Nu va fie frica si Basescu pica", "Arafat, Arafat, Alba e cu tine", "Hotii, hotii", "Piticu si cu chioru au umilit poporul".

Cluj-Napoca. Aproape 1.000 de persoane au ocupat Piata Unirii, strigand lozinici impotriva presedintelui si a Guvernului. Totodata, protestatarii aveau pancarte pe care scria: "Te stim chior, dar nu si surd cand strigam salveaza SMURD", "Basescu si ai lui, criminalii statului", "Rusine jandarmii bucuresteni". Persoanele adunate in piata au strigat "Jos Basescu", "Jos Guvernul", "Clujule, trezeste-te", "Nu va fie frica ca Basescu pica", "Demisia", "Afara, afara, javrele din tara".

Timisoara. Un incident a avut loc in Piata Operei din Timisoara. Prin­tre participantii la miting si-a facut apa­ritia si un sustinator al lui Traian Basescu. Acesta a strigat "Sus Basescu!" si a fost la un pas de a fi lin­sat de ceilalti protestatari. Fortele de ordine au intervenit insa prompt, indepartandu-l pe barbat din zona.

Satu Mare. Protestatarii, in nu­mar de aproximativ 300, s-au adunat in parcul din fata statuii Lupoaicei, purtand pancarte pe care scria "Ne-ati ciuruit cu 25%, va decapitam 100%", "Basescu si deputatii lui – Cas­cadorii plansului", "PDL = stat clientelar", "Jos mafia portocalie", "Jos Guvernul! Jos B.U.B.A", PDL = Foame", "PDL – Groparul invatamantului".

Proclamatia din Piata Universitatii
Unul dintre protestatarii din Piata Universitatii a citit, in fata camerelor de luat vederi, o proclamatie catre tara prin care se solicita demisia prefledintelui Traian Basescu, demisia Guvernului Boc, instalarea unui guvern de tehnocrati fli organizarea de alegeri anticipate in luna martie. Cele doua piete. Din pacate, la Universitate pentru a doua oara succesiv s-au declansat violente. Este foarte posibil sa fi avut loc provocari, fiindca am vazut inaintea inceperii manifestatiei bucati de bordura si dale de piatra, multe din statuia lui Caragiale, parca special pentru a fi folosita in scopuri violente. Practic avem de-a face cu doua piete ale Universitatii. Una a oamenilor obisnuiti, veniti sa-si spuna pasurile si sa protesteze impotriva masurilor aberante ale regimului Basescu.
O a doua piata, formata din anarhisti cu fularele trase peste figura, membri ai galeriilor de fotbal cu fizionomii de puscariasi. Putem sa spunem ca aceasta a doua piata ii face un mare serviciu presedintelui Basescu, compromitand protestul pasnic si nonviolent al oamenilor normali. Este clar ca baietii cu fulare pe figura au venit special in scopul scandalului, fiind pregatiti de acasa cu sticle incendiare, petarde si rachete cu artificii. (Toma Roman Jr.)

×
Subiecte în articol: proteste bucuresti 2012