x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La vremuri noi, tot noi: fostul şef al Poliţiei Române, Dan Fătuloiu, numit la conducerea Poliţiei de Frontieră Oradea

La vremuri noi, tot noi: fostul şef al Poliţiei Române, Dan Fătuloiu, numit la conducerea Poliţiei de Frontieră Oradea

11 Ian 2013   •   17:57
La vremuri noi, tot noi: fostul şef al Poliţiei Române, Dan Fătuloiu, numit la conducerea Poliţiei de Frontieră Oradea
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Chestorul-şef Dan Fătuloiu, fost şef al Poliţiei Române şi fost secretar de stat în MAI, demis în urma scandalului generat de asasinarea lui Gheorghiţă Mararu, a preluat conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, printr-un ordin al ministrului Internelor.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Române, comisar Fabian Bădilă, a declarat Mediafax că începând din această săptămână Dan Fătuloiu este şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea, în locul comisarului-şef Marin Bondar, împuternicit pe această funcţie în iunie anul trecut.

"Numirea s-a făcut cu începere din 8 ianuarie, printr-un ordin ministerial", a declarat Bădilă, care a refuzat să comenteze decizia ori motivele care au dus la schimbarea din funcţie a comisarului-şef Marin Bondar.

În vârstă de 56 de ani, chestorul Dan Valentin Fătuloiu a fost şeful Poliţiei Române între 2005 şi 2007, când a plecat de la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române, fiind desemnat şef al Biroului ataşatului afacerilor interne în Statele Unite ale Americii, în funcţia de ministru-consilier.

Din 2009, a fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor şi şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică al MAI.

Fătuloiu a fost demis în 23 noiembrie 2010 din funcţia de secretar de stat, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI. Decizia a fost luată în urma verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ. Controlul a fost dispus în urma asasinatului din 14 noiembrie de la Piatra Neamţ şi după ce şeful IPJ Neamţ Aurelian Vasea Şoric a fost acuzat că ar "pactiza" cu lumea interlopă. Aurelian Şoric şi-a dat demisia la scurt timp după declanşarea scandalului de la Neamţ şi a fost cercetat disciplinar la nivelul MAI.

Numele lui Dan Valentin Fătuloiu a apărut şi în dosarul în care omul de afaceri gălăţean, Cătălin Chelu, a fost prins în flagrant când încerca să-i ofere mită lui Fătuloiu.

Astfel, în 19 noiembrie, Dan Fătuloiu, în schimbul unei mite în valoare de un milion de euro, ar fi trebuit să rezolve 48 de dosare penale deschise pe numele omului de afaceri gălăţean, Cătălin Chelu, şi ale apropiaţilor acestuia. în urma unui flagrant delict, organizat de DNA după denunţurile lui Dan Fătuloiu şi ale fiului acestuia, Alexandru, procurorii anticorupţie au reţinut patru persoane, printre care şi Chelu. Ulterior, cei patru au fost arestaţi.

Dan Valentin Fătuloiu a recunoscut în faţa instanţei, la unul dintre termenele de judecată, că familia sa avea afaceri cu societatea ALPROM, condusă de Cătălin Chelu, după ce Antonel Bunu a prezentat judecătorului documente contabile din care rezultă legăturile de afaceri.

Fostul secretar de stat mai spunea că a aflat despre faptul că omul de afaceri Cătălin Chelu doreşte să-i ofere o mită de un milion de euro fiului său, Alexandru, denunţător şi el în dosar, care aflase de acest demers de la ştefan Badea. Fătuloiu preciza că atunci a şi făcut autodenunţ, restul acţiunilor sale şi ale fiului său fiind făcute sub comanda procurorului de caz.

×