x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lacrimi de pilot

Lacrimi de pilot

de Raluca Cret    |    03 Noi 2010   •   00:00
Lacrimi de pilot

Ultimul zbor al căpitanului-comandor Sorin-Traian Avram s-a sfârşit într-un colţ dedicat eroilor în cimitirul din Tîrgu-Mureş.



Căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram, avea 40 de ani, era pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice. Avea la activ aproape 1.000 ore de zbor, din care 830 pe MiG-21. Era căsătorit şi avea un copil de 7 ani. Zborul i s-a frânt în prima zi a lunii noiembrie, la Câmpia Turzii, când MIG-ul pe care îl pilota s-a prăbuşit la marginea unui sat. Sorin Avram, împreună cu celălalt pilot, Căpitan-comandorul Laurenţiu-Nicolae Chiriţă, şi-au pierdut viaţa în accident.

Ceremonia a început în jurul orei 14, imediat după sosirea ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea la cimitirul central din Tîrgu-Mureş. O ceremonie simplă şi sobră, condusă de arhiepiscopul de Alba Iulia, ÎPSS Andrei, la care au venit colegii apropiaţi dar şi militari care nu l-au cunoscut niciodată pe Sorin-Traian Avram. Soţia, Simina, judecătoare la Tribunalul Mureş, susţinută de apropiaţi.

„Nu există durere mai mare pentru un militar decât să-şi conducă pe ultimul drum un militar. Astăzi conducem pe ultimul drum pe un erou al armatei române şi al neamului românesc. Cu tot respectul pentru toate categoriile sociale, militarii români sunt oamenii care îşi leagă destinul, familia, viaţa, de apărarea securităţii naţionale a României. Ei sunt oameni excepţionali pentru că excepţionali sunt oamenii care se antrenează, se pregătesc şi îşi dau viaţa pentru ţara noastră, pentru România sau luptă pentru teatrele de operaţii din Afganistan", a spus ministrul Oprea.

Ministrul a încercat să consoleze familia, povestindu-le că şi-a pierdut tatăl într-o operaţiune militară. „Personal cunosc astfel de tragedii, cunosc greutăţile vieţii, aveam zece ani şi fratele meu cinci ani când tatăl meu, căpitanul Oprea Marin, la 38 de ani a murit în timpul unei misiuni ordonate. Armata română, marea familie a armatei române, va fi alături faţă de familie, faţă de soţie. Se ştie că niciodată, dar niciodată nu lăsăm pe nimeni în urmă".

„Mâine o luăm de la capăt"

Aviatorii prezenţi la ceremonie nu şi-au putut stăpâni lacrimile şi au izbucnit în plâns când colegii militari l-au onorat pe Sorin Avram prin trei salve de tun.  Un avion militar s-a învârtit în jurul cimitirului, iar două avioane au survolat cerul, aproape de case. Ministrul Gabriel Oprea i-a înmânat în lacrimi drapelul soţiei îndoliate, împreună cu cascheta soţului său. Colegii ţineau împietriţi decoraţiile lui Sorin Avram. Pentru ei, înmormântarea de astăzi a fost ca o repetiţie: „Mâine o luăm de la capăt".

×
Subiecte în articol: observator