Cercetătorii au făcut un experiment în care au strâns lacrimile mai multor femei cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani, care vizionau filme triste. Ulterior, au cerut unor bărbați să adulmece aceste lacrimi sau o soluție salină inodoră.
Bărbații care au mirosit lacrimile au avut un comportament violent cu 43,7% mai redus decât cei care au mirosit soluția salină. De asemenea, imagini RMN au arătat că aceștia aveau o activitate mai redusă în rețelele neuronale legate de agresivitate.
Oamenii de știință cred că această reacție se datorează compoziției particulare a lacrimilor, care conțin substanțe ce pot reduce testosteronul, un hormon asociat cu agresivitatea.
Potrivit oamenilor de știință, reacția se datorează compoziției particulare a secrețiilor lacrimale. "Acestea sunt un fel de scut chimic care oferă protecție împotriva agresiunii, iar acest efect este comun la rozătoare, la oameni și poate și la alte mamifere", spune Noam Sobel, neurobiolog la Institutul de Științe Weizmann din New York și coautor al studiului.
Studiul sugerează că plânsul ar putea fi o modalitate de a comunica cu ceilalți și de a-i face să fie mai puțin agresivi.
(sursa: Mediafax)