x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lacusta Baraganului

Lacusta Baraganului

de Mihai Enciu    |    14 Oct 2006   •   00:00

Peste 1.000 de agricultori din Balta Ialomitei care exploateaza terenuri pe raza localitatilor Facaeni si Vladeni au fost lasati cu ochii in soare de Ministe-rul Mediului, dupa ce terenurile le-au fost inundate controlat in primavara. Desi legea prevede ca acest minister va plati despagubiri pentru inundarea tempo-rara a terenurilor, ministrul Sulfina Barbu se spala pe maini, bagandu-i in faliment pe tarani.

Click pentru a mari
Click pe imagine pentru a mari
Peste 1.000 de agricultori din Balta Ialomitei care exploateaza terenuri agricole de pe raza localitatilor Facaeni si Vladeni au fost lasati cu ochii in soare, de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor dupa ce terenurile le-au fost inundate controlat in aprilie 2006.

Desi Legea 107 din 25 septembrie 1996 prevede ca acest minister va plati despagubiri pentru inundarea temporara a terenurilor, ministrul Sulfina Barbu paseaza responsabilitatea la Ministerul Agriculturii. Prinsi in acest ping-pong pagubos, agricultorii sunt amenintati de faliment.

DECIZIA PAGUBOASA. La data de 16 aprilie 2006, cu ocazia inundatiilor din zona Fetesti, ministrul Sulfina Barbu a venit val-vartej la Fetesti sa rezolve problema. La intrunirea Comitetului pentru situatii de Urgenta au mai participat, pe langa oficialitatile locale, si responsabili din MAI, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Romane, precum si primarii localitatilor amenintate de inundatii. Cu totii au decis ca initiativa prefectului Marinica Cazacu de a fi inundate controlat circa 4.400 de hectare de teren intre localitatile Vladeni si Facaeni este cea mai buna si au votat in consecinta. Printre deciziile luate a fost si aceea de a se despagubi proprietarii terenurilor inundate "conform procedurilor legale", cum eufemistic este consemnat in procesul-verbal (vezi facsimil). Situatia care a impus aceasta masura era una foarte grava, potrivit site-ului Ministerului Mediului: "La prognozarea unui debit maxim la intrarea in tara de 15.800 mc/s, Comitetul Ministerial pentru Situatii de Urgenta, impreuna cu specialisti din institute de proiectare si profesori de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti a hotarat inundarea controlata a incintelor Calarasi-Raul si Facaeni-Vladeni, in vederea reducerii cresterilor de nivel in aval, lucru deosebit de important pentru apararea municipiilor Braila si Galati, dar si pentru reducerea presiunii asupra digurilor de aparare a localitatilor Fetesti si Borcea". Masura a produs efecte, fiind evitata inundarea localitatilor respective.

EXPLICATII. Ministrul Sulfina Barbu a aparut la tv laudandu-se si raportand cu mandrie rezolvarea problemei. Dupa care totul a fost dat uitarii, inclusiv plata despagubirilor pentru agricultorii afectati. O posibila explicatie pentru tergiversarea despagubirii oamenilor o ofera prefectul judetului Ialomita. El sustine ca valoarea despagubirilor stabilita pentru agricultorii din judet este de 10,8 milioane de lei pe hectar, suma la care s-a ajuns prin calcularea costurilor de infiintare a culturilor pe baza facturilor detinute de agricultori. La Calarasi s-a stabilit o suma de numai 4,7 milioane lei. Prefectul Cazacu sustine ca evaluarea diferita a cauzat tergiversarea elaborarii hotararii de Guvern. El spera ca actul normativ sa fie adoptat saptamana viitoare de Guvern. Chiar si asa agricultorii sunt pagubiti, deoarece sumele pe care Guvernul le va plati abia acopera costurile de infiintare a culturilor, fara a lua in seama profitul pe care acestia l-ar fi putut obtine.
STATUL, FARA NICI UN DUMNEZEU!
MUNCA IN ZADAR. Mii de hectare inundate si lasate de izbeliste
Cand are datorii catre cetateni, statul se face ca nu intelege si tergiverseaza cat poate plata. Cand cetateanul are datorii la stat, lucrurile se schimba. Spre exemplu, firma Terra Pal avea arendata de la CJ Ialomita o suprafata de 158 de hectare de teren pentru care datora o redeventa. Imediat dupa inundarea controlata a acestei suprafete, administratorul firmei s-a adresat conducerii CJI, careia i-a solicitat amanarea platii redeventei ca efect al inundarii suprafetei arendante. Culmea tupeului, desi s-a aflat printre semnatarii procesului-verbal si a aprobat inundarea controlata, presedintele Consiliului Judetean i-a cerut copie a actului din care sa rezulte situatia prezentata! Cum firma nu si-a putut onora obligatiile, Consiliul a blocat conturile datornicului si i-a luat toti banii din cont, declansand si procedurile de executare silita pentru recuperarea redeventei aferente unui teren care nu poate fi folosit. Acelasi tratament au suportat toti fermierii carora statul le-a inundat proprietatile. Litigiul absurd s-a mutat in instanta.
BATAIA DE JOC A MINISTRULUI MEDIULUI
Circa 1.000 de agricultori au fost afectati de masura salvatoare luata de Sulfina Barbu (foto). Este vorba despre legumicultori persoane fizice, dar si despre firme care exploatau terenuri apartinand CJ Ialomita. Daca taranii au asteptat tacuti banii promisi de Guvern, reprezentantii firmei Terra Pal au facut numeroase demersuri pentru a incasa sumele cuvenite pentru cele 257 de hectare afectate. Potrivit articolului 75 aliniatul 3 din Legea 107/1996 (Legea Apelor), in cazul inundatiilor controlate despagubirile se finanteaza din fondul Ministerului Mediului si se aproba prin hotarare de guvern la propunerea prefectilor. Administratorul societatii a solicitat banii de la Ministerul Agriculturii. In luna iulie, ministerul ii raspunde petentului ca nu este in masura sa plateasca despagubiri pentru inundarea controlata, sumele de plata fiind stabilite prin Legea Apelor. Ca atare, la 30 august, cei afectati se adreseaza Ministerului Mediului. De doua luni, Sulfina refuza cu incapatanare sa ia vreo masura. Doamna ministru nu a avut nici macar decenta de a supune agentiei Guvernului problema agricultorilor pe a caror munca inundata au fost evitate pagube de sute de miliarde de lei si care acum au fost lasati cu ochii in soare.

×
Subiecte în articol: observator