x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lăsaţi-vă de fumat abia in octombrie!

Lăsaţi-vă de fumat abia in octombrie!

de Catalin Pruteanu    |    01 Sep 2007   •   00:00
Lăsaţi-vă de fumat abia in octombrie!
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Medicamentele gratuite "antifumat" promise de ministrul Sănătăţii sunt deocamdată o mare ţeapă. Nu se pot face programări decăt la sfărşitul lui octombrie, in toată ţara nefiind decăt patru doctori care participă la program şi care sunt plecaţi in concediu.


La sfărşitul săptămănii trecute, ministrul Eugen Nicolăescu (foto) a anunţat demararea programului "Stop fumat", in cadrul căruia fumătorii care vor suna la un număr gratuit (08008.STOPFUMAT sau 08008.786.738.628) vor putea primi, indiferent dacă-şi plătesc sau nu asigurările de sănătate, medicamente gratuite timp de trei luni, precum şi consiliere din partea unor medici specialişti, pentru a renunţa la ţigări. Cei 400.000 de lei, valoarea programului, spunea Nicolăescu, vor fi acoperiţi din taxa de viciu. Pentru inceput, mai susţinea ministrul, programul se va desfăşura numai in Bucureşti, urmănd ca de la jumătatea lunii septembrie să fie extins in toată ţara. Ce nu ştie Nicolăescu e că cei mai mulţi doctori incluşi in acest program sunt plecaţi in concediu, miile de fumători rămănănd să inroşească inutil linia telefonică unde se pot face programări.


VACANŢĂ. Am sunat la numărul gratuit. După două ore şi zeci de apeluri ocupate, ne-a răspuns un domn care ne-a informat că in Bucureşti sunt doar patru centre la care se pot face programări. Ni le-a enumerat pe toate şi ne-a spus că trebuie să alegem unul dintre ele la care să sunăm pentru o programare. Am optat pentru centrul din zona Pieţei Mihail Kogălniceanu şi am primit numărul de mobil al doctorului Mihaela Răileanu. La telefon insă, doamna doctor ne-a informat că pleacă in concediu pănă la 1 octombrie şi că de abia după această dată se vor putea face programări. Explicăndu-i că linia gratuită este greu de prins, doamna doctor ne-a dat numele celorlalte trei centre din Bucureşti. Am telefonat la Institutul Naţional de Pneumologie "Marius Nasta" şi am cerut cu doamna doctor Magdalena Ciobanu, de la Centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat. "De ce aţi sunat aici? Trebuia să sunaţi la numărul TelVerde, pe care il ştie toată lumea", ne-a luat la rost o duduie. I-am explicat că numărul respectiv este greu de prins şi am intrebat-o dacă se poate face o programare direct acolo. "Doamna doctor este in concediu. Ce, noi nu avem dreptul la concediu?!", a venit răspunsul inţepat. Â


LUNA VIITOARE. După incă o jumătate de oră am format numărul 08008.STOPFUMAT, am prins iar legătura şi i-am explicat domnului de acolo motivul pentru care la primele două centre nu se pot face programări. Domnul s-a oferit să ne facă o programare la un al treilea centru din cadrul Spitalului Victor Babeş, cel mai devreme la... 23 octombrie. Am cerut numărul de telefon a celui de-al patrulea centru. "Sunteţi puţin ghinionist", a venit răspunsul de acolo. "Doamna doctor Cătălina Panaitescu pleacă luni in concediu şi se intoarce după 23 septembrie. Vă rugăm să sunaţi atunci pentru o programare".

×
Subiecte în articol: observator