Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că unda de viitură provocată de spargerea unui dig de la o fabrică de bauxită de aluminiu din Ungaria nu va prezenta un pericol de contaminare a Dunării atunci când va intra în România.
'Bazat pe informaţiile date de autorităţile ungare, pe măsurătorile pe care le-am făcut şi bazat pe punctul de vedere al specialiştilor noştri nu există în momentul de faţă pericol de contaminare a apelor Dunării atunci când ajunge în România' viitura din Ungaria, a spus ministrul Mediului, potrivit Agerpres.
Laszlo Borbely a subliniat că trebuie luate în considerare datele oficiale, şi nu alte speculaţii, întrucât Ungaria nu se joacă cu acest gen de informaţii, în condiţiile în care situaţia este atent monitorizată.
'Să mergem pe datele furnizate oficial, nu se joacă nici Ungaria cu aceste informaţii date, nu e de joacă, toată opinia publică internaţională e cu ochii pe Ungaria. (...) În momentul de faţă, PH-ul este 9,07, deci e clar că atunci când ajunge în Dunăre, unde debitul apei e de 25 de ori mai mare decât în (râul) Raba, e clar că aceasta se diluează şi de fapt mai trebuie să se reducă cu 0,5 PH-ul, care să nu mai fie nociv. Deci toate datele, toţi experţii, specialişti în acest domeniu spun că nu există un pericol nici pentru România, nici pentru Bulgaria', a accentuat Borbely.
Potrivit ministrului Mediului, viitura va ajunge în România cel mai devreme luni, iar până atunci se va şti dacă există semnale că PH-ul este mare, iar în funcţie de rezultatele măsurătorilor se vor lua şi măsuri suplimentare.
'Vom lua şi noi măsurile de rigoare. Deocamdată, se pare, conform tuturor datelor, că nu e cazul. (...) Digul pentru stabilizarea metalelor grele din Ungaria a fost făcut, 1.000 de tone de ipsos au fost puse acolo, de aceea s-a redus pericolul deversării de metale grele, care aveau un efect destul de nociv', a susţinut Laszlo Borbely.
Acesta a arătat că în urma accidentului ecologic petrecut pe 4 octombrie, când s-a spart un dig de la o fabrică de bauxită de aluminiu din Ungaria, s-a deversat un şlam nociv, între 600-700.000 metri cubi, care a afectat mai multe localităţi din Ungaria.
'Am vorbit de mai multe ori cu ministrul omolog, cu oficialităţile de la situaţii de urgenţă şi colegii de la Apele Române au primit toate informaţiile necesare pentru a informa populaţia din România în mod corect şi pentru a şti ce ne aşteaptă,' a precizat ministrul Mediului.
Potrivit unui bilanţ provizoriu prezentat de acesta, în Ungaria sunt 4 decese şi 4 persoane date dispărute, 6.000 de persoane au fost evacuate, 250 de case au fost avariate şi 5 case distruse total.
Laszlo Borbely a subliniat că viitura conţine o substanţă alcalină, care are efect asupra florei şi a precizat că deţine un raport în aceste sens cu toate detaliile.
'Am aici un raport care intră în detalii, dar o parte din metalele grele - mai ales plumbul, care era cel mai periculos pentru viaţa umană, şi mai sunt acele substanţe care sunt prezente în acest şlam', a spus ministrul, precizând că în România nu există un pericol de apariţie a pulberilor după ce valul de nămol se va usca, dar, în schimb, în Ungaria există acest pericol.
'Pericolul care e? După ce se usucă acest şlam, vântul ia aceste pulberi, care pot fi periculoase, dar nu, după părerea mea, ca să ajungă în România. Dânşii de aceea au luat măsuri şi sunt nu ştiu câte echipe acolo, am înţeles că au umezit ca să se usuce cât mai târziu şi vor decoperta solul pe o zonă mare, trebuie decopertaţi 2,5 - 3 centimetri. Deci ei lucrează şi probabil acolo sunt toate forţele concentrate. Nu există deocamdată o estimare a pagubei, dar v-am spus unele date (...) sunt pagube extraordinare', a mai afirmat ministrul.
Citește pe Antena3.ro