x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Laurenţiu Popescu, turnător cu funcţie în Academia Română. Un profesor american se adresează, printr-o scrisoare deschisă, preşedintelui Academiei, prof. Ionel Haiduc

Laurenţiu Popescu, turnător cu funcţie în Academia Română. Un profesor american se adresează, printr-o scrisoare deschisă, preşedintelui Academiei, prof. Ionel Haiduc

10 Iun 2012   •   12:38
Laurenţiu Popescu, turnător cu funcţie în Academia Română. Un profesor american se adresează, printr-o scrisoare deschisă, preşedintelui Academiei, prof. Ionel Haiduc

Profesorul Peter Manu ii cere printr-o scrisoare deschisa presedintelui Academiei Romane, prof. Ionel Haiduc, sa solicite membrilor Sectiei Medicale inlaturarea lui Laurentiu M. Popescu din functia de presedinte, acuzat ca a colaborat cu Securitatea si ca a fost platit pentru serviciile sale, pana cand justitia va face lumina in acest caz. Prezentam integral scrisoarea deschisa adresata presedintelui Academiei Romane:

Domnului Profesor Ionel Haiduc

Presedintele Academiei Romane

Bucuresti, Romania

Domnule Presedinte

Presa din Romaia a publicat, incepand din noiembrie 2011, documente care dovedesc ca Laurentiu M. Popescu, presedintele Sectiei Medicale a Academiei Romane, a colaborat cu Securitatea regimului comunist din Romania si a fost platit pentru serviciile sale. Descoperirea acestei colaborari se datoreaza in primul rand profesorului universitar Petre Frangopol, care a identificat in dosarul sau de urmarit pus la dispozitia sa in 2008 de Consiliul National Pentru Cercetarea Arhivelor Securitatii (CNSAS) un informator cu numele de cod “Preda'. In 2011, vicepresedintele CNSAS, Virgilu Tarau, a eliberat o adeverinta care dezvaluia ca “Preda' este Laurentiu M. Popescu. Activitatea de informator a lui Laurentiu M. Popescu a fost apoi investigata in materialul existent la CNSAS de profesorul universitar Mircea Ifrim, secretar general al Academiei de Stiinte Medicale si inclusa in cartea sa “Navigand in furtuna: pagini din istoria nescrisa a medicinii'.

Sef de lucrari (lector universitar) la Facultatea de Medicina din Bucuresti si membru al Partidului Comunist Roman, Laurentiu M. Popescu a fost un informator apreciat de Securitate. Informatorul a fost platit pentru serviciile sale, ultima oara pe 20 decembrie 1989. Dupa rasturnarea regimului cateva zile mai tarziu, Laurentiu M. Popescu a avut o ascensiune spectaculoasa, care a inclus postul de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila' (1992-2004), senator PSD (2000-2004), membru correspondent (1995) si apoi membru titular al Academiei Romane (2001) si presedinte al Academiei de Stiinte Medicale (2006-2011). In 2010 Laurentiu Popescu a fost ales presedinte pentru perioada 2012-2013 a Federatiei Europene a Academiilor de Medicina.

Din relatarile presei, rezulta ca documentele din arhivele Securitatii indica ca printre cei “turnati' de Laurentiu M. Popescu s-au numarat, pe langa profesorul Frangopol, si profesorii Nicolae Cajal si Dimitrie Branisteanu, personalitati de varf ale medicinii romanesti. Aceleasi relatari indica ca Laurentiu M. Popescu a activat ca informator al Securitatii si in legatura cu oameni de stiinta din strainatate. Printre ei se afla profesorul Arnold. M. Katz, alaturi de care am lucrat timp de un deceniu la University of Connecticut School of Medicine, si caruia i-am facut cunoscut acest demers.

In martie 2012 am adus la cunostiinta conducerii Federatiei Europene a Academiilor de Medicina relatarile din presa romaneasca despre colaborarea lui Laurentiu M. Popescu cu Securitatea, iar o luna mai tarziu Laurentiu M. Popescu a demisionat din acest post.

In trecutul apropiat, Academia Romana a fost confruntata cu dezvaluiri care au documentat colaborarea cu Securitatea a medicului Constantin Balaceanu-Stolnici , membru de onoare al Academiei. Din cat pot sa-mi dau seama, Academia Romana nu si-a exprimat dezaprobarea fata de infamiile lui Balaceanu-Stolnici numit in Revista 22 a Grupului de Dialog Social drept unul dintre “ cei mai scarbosi informatori'. Stiu ca membrii Academiei nu pot fi exclusi decat in cazul unei condamnari penale definitive. Cu respectul cuvenit functiei dumneavoastra, va solicit, in numele eticii neuitarii proclamate de Monica Lovinescu, sa cereti membrilor Sectiei Medicale inlaturarea lui Laurentiu M. Popescu din functia de presedinte pana cand justitia Romaniei va face lumina in acest caz.

 

Cu deosebita stima,

Peter Manu

Professor of Medicine

Hofstra University School of Medicine,

Adjunct Professor of Medicine

Albert Einstein College of Medicine

New York

 

×