x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Le Figaro: Stânga preia frâiele în România

Le Figaro: Stânga preia frâiele în România

de Marina Constantinoiu    |    30 Apr 2012   •   11:18
Le Figaro: Stânga preia frâiele în România

Instabilitatea politica ameninta reformele economice impuse de FMI, scrie cotidianul francez Le Figaro, care reaminte[te ca, in Romania, socialistul Victor Ponta i-a succedat vineri seara premierului de centru-dreapta Mihai Razvan Ungureanu.

Aflat la putere de nici trei luni, Guvernul Ungureanu a fost rasturnat in cursul zilei de vineri dupa adoptarea unei motiuni de cenzura depuse de Uniunea Social Liberala (USL), coalitia de opozitie alcatuita din social-democrati, liberali [i conservatori, reaminte[te Le Figaro. Mihai Razvan Ungureanu i-a succedat el \nsu[i la inceputul lunii februarie lui Emil Boc, constrans sa demisioneze pe fondul unui val de manifestatii in intreaga tara impotriva politicii sale de austeritate, adauga Le Figaro.

Victor Ponta dispune de zece zile pentru a forma un Cabinet care va trebui aprobat de catre Parlament. Mandatul sau va fi limitat, deoarece in luna noiembrie sunt prevazute alegeri legislative, scrie publica]ia francez`. 'Voi incerca sa asigur o guvernare care sa le redea romanilor speranta ca lucrurile pot evolua in directia buna', a declarat noul premier desemnat, citat de cotidianul francez. De la declansarea crizei economice, in 2008, autoritatile romane au impus o serie de masuri drastice, indesoebi reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si majorarea TVA de la 19% la 24%. In doi ani, peste 200.000 de functionari au fost concediati, in timp ce salariul mediu lunar se ridica la 350 de euro, subliniaz` sursa citat`.

Institutiile financiare internationale se tem ca venirea la putere a opozitiei va pune sub semnul intrebarii continuarea curei de austeritate. In martie 2011, Romania a incheiat un acord cu FMI si Uniunea Europeana pentru un imprumut in valoare de cinci miliarde de euro utilizabili in caz de forta majora. Victor Ponta a dat asigurari ca va respecta liniile principale ale acordului respectiv. Insa acest jurist in varsta de 39 de ani se descrie, de asemenea, ca un 'om de stanga pur si dur' si, in apropierea alegerilor, observatorii nu exclud adoptarea unor masuri populiste. Intr-un raport publicat inainte de motiunea de cenzura, banca de investitii JPMorgan a avertizat ca un guvern al opozitiei va conduce la 'mai putine reforme si mai putin control al cheltuielilor in sectorul public'.

Caderea guvernului Ungureanu a intervenit in plina misiune de evaluare din partea FMI si UE. Autoritatile romane intentionau sa obtina cu ocazia acestei vizite un acord pentru revalorizarea salariilor in sectorul public. Guvernul se mai angajase sa privatizeze mai multe societati din domeniul energetic cu scopul de a atrage fonduri pentru modernizarea lor. Aceste masuri, criticate de opozitie, au dus vineri la adoptarea motiunii de cenzura, noteaz` francezii de la Le Figaro.

Sambata, FMI a anuntat ca va continua discutiile tehnice, dar ca expertii sai vor reveni la Bucuresti pentru a discuta cu noul Guvern dupa instalarea acestuia. FMI spera ca Romania 'va continua sa-si respecte angajamentele', subliniind ca 'raman esentiale reformele structurale' pentru relansarea unei cresterii anticipate la circa 1,5% in acest an, incheie Le Figaro.

×