Sindicaliştii cer introducerea unui articol nou în Legea pensiilor, conform căruia femeile care au născut şi au avut în întreţinere copii până la vârsta de cel puţin un an să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu câte un an pentru fiecare naştere, dar nu mai mult de trei ani.
Printre amendamentele pe care sindicaliştii le-au înaintat astăzi Ministerului Muncii se mai numără reducerea vârstei de pensionare la 63 de ani, faţă de 65 de ani, cât prevede proiectul Legii pensiilor, dar şi a stagiului complet de cotizare, la 32 de ani, atât pentru femei, cât si pentru bărbaţi, faţă de 35, cât prevede proiectul. Un subiect fierbinte este însă încurajarea naşterilor, prin reducerea vârstei de pensionare pentru mame.
"Rata fertilităţii este un element fundamental în menţinerea sustenabilităţii sistemului public de pensii. De aceea statul trebuie să încurajeze prin politici eficace creşterea ratei fertilităţii, care la nivelul actual, de doar 1,3 copii pe femeie nu poate asigura o rată de înlocuire la nivelul următoarelor generaţii", argumentează confederaţiile sindicale.
SCHIMBĂRI ÎN PROIECT
Sindicaliştii mai cer eliminarea prevederii referitoare la baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale (CAS), care, potrivit proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii, nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
Totodată, confederaţiile sindicale au amendat şi articolul prin care avocaţii şi clericii nu sunt obligaţi să contribuie la sistemul public de pensii, explicând că eliminarea acestei prevederi este necesară pentru asigurarea respectării principiului unicităţii pe care se bazează sistemul public de pensii. Se mai doreşte ca excedentele anuale ale bugetului asigurărilor sociale de stat să se utilizeze în anul următor numai pentru plata prestaţiilor la care Casa Naţională de Pensii Publice este obligată legal sau la reconstituirea fondului de rezervă.
Citește pe Antena3.ro