x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Niciun JUDECĂTOR sau PROCUROR condamnat NU VA MAI PRIMI PENSIE DE SERVICIU

Niciun JUDECĂTOR sau PROCUROR condamnat NU VA MAI PRIMI PENSIE DE SERVICIU

27 Iul 2014   •   17:43
Niciun JUDECĂTOR sau PROCUROR condamnat NU VA MAI PRIMI PENSIE DE SERVICIU

Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor (303/2004) a fost modificată pentru a reglementa regimul pensiilor de serviciu în cazul magistraţilor condamnaţi. Astfel, a fost acoperit un gol legislativ, fiind reglementate acum următoarele situaţii:

- Există o decizie de pensionare, dar aceasta nu a fost pusă în plată până la data condamnării;

- Magistratul depusese deja cerere de pensionare, dar aceasta nu fusese soluţionată până la momentul eliberării din funcţie, ca urmare a condamnării;

- Magistratul depune cererea de pensionare între data condamnării şi data publicării în Monitorul Oficial a decretului de eliberare din funcţie.

Legea 118/14 iulie 2014
, de completare a Legii 303/2004 a fost publicată în Monitorul Oficial 549 din 24.07.2014 şi introduce un articol nou, pe care îl redăm integral mai jos:

Art. 83^2
(1) Nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută la art. 82 şi 83^1 şi de indemnizaţia-prevăzută la art. 81 judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii.

(2) Punerea în mişcare a acţiunii penale pentru una dintre infracţiunile prevăzute la alin. (1) atrage, de drept, suspendarea soluţionării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, după caz, suspendarea plăţii pensiei de serviciu, dacă aceasta a fost acordată până la soluţionarea definitivă a cauzei. În această perioadă, persoana faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală beneficiază, în condiţiile legii, de pensie din sistemul public.

(3) Dacă se dispune clasarea, renunţarea la urmărirea penală, achitarea, încetarea procesului penal sau renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, acesta este repus în situaţia anterioară şi i se plăteşte pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale sau, după caz, diferenţa dintre aceasta şi pensia din sistemul public încasată după punerea în mişcare a acţiunii penale.

(4) Hotărârea de condamnare sau prin care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei, rămasă definitivă, se comunică de către instanţa de executare Consiliului Superior al Magistraturii. Consiliul Superior al Magistraturii va informa Casa Naţională de Pensii Publice cu privire la apariţia uneia dintre situaţiile prevăzute de prezentul articol care are ca efect acordarea, suspendarea, încetarea sau reluarea plăţii pensiei de serviciu ori, după caz, suspendarea sau reluarea procedurii de soluţionare a cererii de acordare a pensiei de serviciu. Informarea Consiliului Superior al Magistraturii cuprinde elementele necesare pentru aplicarea măsurii respective de către casele teritoriale de pensii, inclusiv datele de identificare a persoanei, temeiul de drept al măsurii, precum şi data de la care se aplică."

×