x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea Asistenţei Sociale a trecut de Senat prin adoptare tacită

Legea Asistenţei Sociale a trecut de Senat prin adoptare tacită

07 Noi 2011   •   17:42
Legea Asistenţei Sociale a trecut de Senat prin adoptare tacită

Proiectul legii asistentei sociale a trecut luni de Senat prin adoptare tacita, termenul pana la care Camera Superioara a Parlamentului putea sa se exprime prin vot pe marginea acestui proiect fiind depasit cu patru zile.

Neintelegerile dintre senatorii Puterii si cei ai Opozitiei privind amendamentele si forma in care legea ar trebui transmisa Camerei Deputatilor au reusit sa blocheze lucrarile plenului Senatului mai mult de o luna, timp in care proiectul a fost inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului de nu mai putin de 12 ori.

Proiectul de lege precede infiintarea, pe langa Ministerul Muncii, a Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, Inspectiei Sociala si Observatorului Social, dar si a Institutului National de Evaluare a Dizabilitatii.

De asemenea, este instituita o noua modalitate de stabilire a cuantumurilor si nivelurilor beneficiilor sociale, respectiv prin aplicarea unui coeficient de echivalenta asupra indicatorului social de referinta utilizat pentru stabilirea unor drepturi de asigurari de somaj. Beneficiile sociale vor putea fi solicitate de cei care corespund criteriilor printr-un “formular unic de cerere'.

Beneficiile de asistenta sociala si serviciile sociale vor fi, insa, acordate pe baza unor legi speciale, legea-cadru urmand sa modifice alte 15 legi care reglementeaza domeniul.

In ceea ce priveste numarul asistentilor sociali, legea propune ca acesta sa fie stabilit in raport cu numarul beneficiarilor masurilor de asistenta sociala, respectiv un asistent social la 300 de asistati. Pe langa personalul de specialitate din domeniu, vor putea activa si voluntari.

In categoria persoanelor ce pot beneficia de asistenta sociala vor putea fi incadrate, in premiera, si persoanele fara adapost. De asemenea, legea propune incurajarea persoanelor care beneficiaza de asistenta sociala sa intre in campul muncii in termen cat mai scurt, refuzul unui loc de munca, al participarii de cursuri de formare si calificare putand avea drept rezultat diminuarea cuantumului beneficiului de asistenta sociala sau chiar incetarea acestuia.

Legea asistentei sociale urmeaza sa fie transmisa Camerei Deputatilor, care este for decizional.



×