x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legi impotriva oamenilor

Legi impotriva oamenilor

de Diana Radu    |    22 Noi 2007   •   00:00

"Locuri rezervate pentru persoane cu handicap". Vă pare cunoscut? Ei bine, anunţul cu pricina se află in mai toate parcările organizate. De căte ori aţi văzut insă aceste locuri ocupate? Rareori. Ei bine, locurile sunt destinate acelor persoane cu handicap care deţin o maşină. Şi mai puţini. De ce? Fiindcă doar căţiva işi permit, fiindcă societatea i-a condamnat la o viaţă de lipsuri şi fiindcă nici legislaţia nu ii ajută.

Virgil Petrache este victima perfectă a sistemului legislativ romănesc. Bărbatul cu handicap de gradul I locomotor şi-a cumpărat acum şase luni o maşină adaptată nevoilor sale, pe care insă nu o poate folosi.


MADE IN ROMANIA. Asta fiindcă nu işi permite să plătească taxa de primă inmatriculare, in acest caz, in valoare de 6.500 lei, după cum el insuşi ne-a explicat. Aşa că maşina rugineşte in faţa casei, ratele curg, lună de lună, iar omul nostru se imbolnăveşte de nervi. Pe maşină a plătit zece mii de euro, bani de care i-a imprumutat de la bancă, iar dobănda este suportată de Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Handicap (ANPH). Problema o reprezintă insă taxa de primă inmatriculare. Potrivit Legii 448/2006, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata acestei taxe, cu condiţia insă ca proprietarul maşinii să deţină carnet de conducere. Virgil Petrache nu işi poate lua carnetul de şofer fiindcă in Focşani nu există maşini de şcoală pentru persoane cu nevoi speciale. Chiar dacă bărbatul s-ar duce să facă şcoala de şoferi in altă parte, examentul ar trebui să il susţină in oraşul in care locuieşte. Ceea ce nu se poate. Dacă insă şi-ar inregistra maşina ar putea face şcoala pe propriul autovehicul.


IGNORANŢĂ. Omul are un dosar intreg cu documente. Degeaba insă. Legislaţia romănească nu il scuteşte de taxa de primă inmatriculare. De ce? Nu se ştie prea bine. Nici cei de la Ministerul de Interne şi nici cei de la Ministerul de Finanţe nu ne-au dat un răspuns clar. Care lege il obligă să plătească această taxă de care este practic scutit? După ce ieri a făcut greva foamei in faţa Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Handicap, i s-a promis că problema sa o să işi găsească un răspuns. Rămăne de văzut cănd anume.


"Nu mai pot aştepta! Nu mai pot! Sunt cinci luni de stres, cinci luni de amărăciune." A spus, cu năduf, Virgil Petrache, pe holurile ANPH. Â

×
Subiecte în articol: observator