x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legile sărăciei, la CCR

Legile sărăciei, la CCR

de Monica Iordache Apostol    |    16 Iun 2010   •   00:00
Legile sărăciei, la CCR

PSD şi PNL au depus separat la Curtea Constituţională sesizări privind neconstituţionalitatea legii prin care se reduc salariile bugetarilor cu 25% şi pensiile cu 15%.



Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a declarat că, după votul de marţi, din Parlament, Curtea Constituţională reprezintă singura instituţie care mai poate salva salariile şi pensiile românilor. "Dreptul la pensie al românilor nu poate fi încălcat. Curtea Constituţională trebuie să ţină cont că Legea fundamentală nu acţionează împotriva poporului. Curtea Constituţională are o speţă foarte simplă. Este foarte evident că drepturile a milioane de români au fost încălcate, a spus Moldovan.

Sesizarea depusă de PNL invocă trei articole din Constituţie, respectiv 44, 47 şi 53, după cum a declarat viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu. Articolul 44 se referă la dreptul de proprietate şi la creanţele asupra statului, care "sunt garantate", articolul 47 se referă la obligaţia statului de a lua măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent, iar articolul 53 - la condiţiile restrângerii unor drepturi.

Şi judecătorii Secţiilor Unite de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis să trimită la Curtea Constituţională două sesizări privind neconstituţionalitatea unor prevederi din proiectele de lege privind scăderea pensiilor şi a salariilor. Magistraţii arată că legea are, în realitate, ca obiect de reglementare o serie de restrângeri ale exerciţiului drepturilor, precum cel la salariu, componentă a dreptului de muncă, cel referitor la ajutorul de şomaj, la pensie şi inaplicabilitatea dispoziţiilor legale privind pensia anticipată şi pensia anticipată parţială, dar şi o restrângere a exerciţiului dreptului la măsuri de asistenţă socială, concretizată, între altele, în neacordarea ajutoarelor sau a indemnizaţiilor la ieşirea la pensie, retragere ori trecere în rezervă.

În plus, judecătorii ÎCCJ arată că, în contradicţie cu norma constituţională de la articolul 124, alineat 3 din Constituţie, referitor la independenţa judecătorilor, acest proiect prevede, prin articolele 1, 3 şi 12, eliminarea pensiei de serviciu a judecătorilor, "fără să ţină seama de faptul că, întocmai ca numirea, formarea profesională continuă, evaluarea şi promovarea, pensionarea marchează momentul final al activităţii judecătorului".
Curtea Constituţională va discuta sesizările judecătorilor şi pe ale parlamentarilor la data de 24 iunie.

×
Subiecte în articol: observator