x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Leonard Orban: "Vor fi constituite grupe de lucru în teritoriu care să ajute beneficiarii în implementarea proiectelor"

Leonard Orban: "Vor fi constituite grupe de lucru în teritoriu care să ajute beneficiarii în implementarea proiectelor"

de Agerpres    |    06 Apr 2012   •   14:35
Leonard Orban: "Vor fi constituite grupe de lucru în teritoriu care să ajute beneficiarii în implementarea proiectelor"

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a anuntat ca vor fi constituite grupe de lucru care sa ajute beneficiarii in implementarea proiectelor la nivel local, in special a proiectelor mari, importante, aflate in intarziere, deoarece s-a constatat ca exista o lipsa de expertiza la nivelul beneficiarilor, in special la nivelul autoritatilor locale, de a duce la capat proiecte complexe, dificile.

"Este una dintre prioritatile ministerului pentru acest an. De exemplu, daca ne uitam in zona protectiei mediului, la proiectele ce tin de gestiunea apelor, a deseurilor putem constata ca avem intarzieri majore aproape in fiecare judet. Sunt foarte putine judete unde treburile au avansat bine. Sunt probleme majore si lucrurile trebuie mult accelerate pentru ca, daca proiectele nu sunt finalizate pana la sfarsitul anului 2015, toti banii vor trebui dati inapoi. Regulile sunt foarte clare. Pentru un numar limitat de proiecte care implica sume foarte mari poate o sa fim in masura sa negociem cu Comisia Europeana o finantare pe doua perioade atat pe 2007-2013, cat si pe 2014-2020. Dar asta se va face pe un numar foarte limitat de proiecte care insumeaza fonduri de zeci de milioane de euro. Sper sa nu ajungem sa dam banii inapoi pentru alte proiecte", a subliniat ministrul Afacerilor Europene.

Acesta a spus ca sunt doua solutii pentru a se evita acest lucru. Ori se accelereaza implementarea proiectelor, ori pe baza unei analize foarte clare care se va face in cursul acestui an se vor retrage finantarile.

"Mesajul meu catre toti beneficiarii la nivel local este ca, daca nu va exista capacitate pentru proiectele majore sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2015 si in urma evaluarilor pe care le vom face se va constata acest lucru, vom lua decizia de retragere a fondurilor pentru a le aloca spre alte zone unde pot fi absorbite pana in anul 2015", a explicat ministrul Orban.

Alte prioritati ale Ministerului Afacerilor Europene pentru acest an se refera la simplificarea procedurilor privind accesarea fondurilor europene, standardizarea de documente, ministrul precizand ca in scurt timp se va veni cu documente standard pentru domeniul mediului, iar intr-o luna, doua si pentru sectorul transporturi.

"Sunt multi beneficiari care spun ca asteapta mult timp cand isi depun documentele pe SEAP si printr-o standardizare a documentelor se va accelera pasul de pregatire al licitatiilor. De asemenea ne vom gandi cum va trebui sa arate sistemul de gestiune a fondurilor comunitare in perioada 2014-2020 si ce lectii pe care le-am invatat in aceasta perioada, trebuie sa fie aplicate cu succes din anul 2014, pentru ca va trebui sa fim pregatiti sa avem un cadru institutional mult mai flexibil din 2014, pentru a absorbi fondurile europene mult mai bine decat acum", a mai spus ministrul Leonard Orban.

×