x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liber la defrişări, sub oblăduirea Ministerului Mediului

Liber la defrişări, sub oblăduirea Ministerului Mediului

de Diana Scarlat    |    22 Sep 2010   •   00:00

Pădurarii vor picheta sediul Ministerului Mediului, protestând împotriva Ordinului 904/2010, prin care silvicultorii ar putea fi transformaţi în servitori ai intereselor Guvernului. Acest Ordin de ministru, spun sindicaliştii, "încalcă prevederile Constituţiei, Codului muncii, Codului silvic şi Legii privind Statutul personalului silvic".



Confederaţia Consilva va picheta sediului Ministerului Mediului şi Pădurilor în zilele de 24, 28, 29 septembrie şi 12, 19, 26 octombrie, solicitând modificarea de urgenţă a Ordinului 904/2010. "Ordinul urmăreşte aservirea necondiţionată de către minister a întregului personal silvic al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, implicit a acestei regii. Prin aplicarea Ordinului, personalul silvic poate fi epurat de către minister pe diverse criterii. Există, de asemenea, riscul ca Ordinul să se transforme într-un mijloc de corupţie, intimidare şi presiune asupra personalului silvic", a declarat Marian Stoicescu, preşedintele Consilva.

Sindicaliştii subliniază că prin intrarea în vigoare a acestui act normativ Romsilva nu se va mai putea opune fraudelor, fiind o formă de a legifera defrişările haotice care au dus în ultimii ani la dezastre ecologice şi pierderi materiale, în urma alunecărilor de teren sau a inundaţiilor din ce în ce mai dese.

Sindicaliştii mai cer reconsiderarea de către minister a rolului şi importanţei silvicultorilor. "În perioada 1990-2010 patru pădurari au fost omorâţi şi 300 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici au suferit vătămări corporale grave în urma loviturilor primite de la infractorii surprinşi furând lemn din pădure", arată Consilva, care solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor să permită Regiei Naţionale a Pădurilor ca salariul mediu al angajaţilor acestei regii să ajungă la nivelul salariului pe mediu pe economie.

"În prezent, salariul mediu al angajaţilor regiei este cu 550 de lei, mai mic decât salariul mediu brut pe economie, am rămas cu 18.000 de salariaţi din 32.000 câţi erau acum 10 ani, cu toate că avem nevoie de cel puţin 30.000 de oameni", a adăugat preşedintele Consilva.

×
Subiecte în articol: observator