x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liber la pescuitul electric in UE

Liber la pescuitul electric in UE

de Alexandru Nastase    |    15 Dec 2006   •   00:00
Liber la pescuitul electric in UE

Uniunea Europeana intentioneaza sa dea liber la pescuitul electric. Instalatiile vor fi permise pentru in-ceput pe suprafete restranse, dar decizia a starnit deja un val de proteste ale ecolo-gistilor.

Uniunea Europeana intentioneaza sa dea liber la pescuitul electric. Instalatiile vor fi permise pentru inceput pe suprafete restranse, dar decizia a starnit deja un val de proteste ale ecologistilor. Uniunea Europeana ia o noua decizie controversata in domeniul pescuitului. La aproape zece ani dupa ce au interzis pescuitul electric sub orice forma, responsabilii europeni decid acum ridicarea acestei prohibitii.

Instalatiile vor fi permise pentru inceput pe suprafete restranse, dar decizia a starnit un val de proteste din partea organizatiilor de protectie a mediului din toata lumea. Pescuitul electric permite folosirea unor sisteme care creeaza unde electrice in apa, electrocuteaza pestii si ii aduc la suprafata, de unde pot fi extrem de usor prinsi in plase. Metoda este considerata de specialisti drept extrem de periculoasa, pentru ca omoara toate vietatile marine aflate pe suprafata unde sunt generate undele electrice si pune in pericol si habitatele. Hotararea este luata, dar discutia finala despre locurile si felul in care va putea fi folosit pescuitul electric in apele Uniunii Europene va fi luata la sfarsitul lunii decembrie.

CONTROVERSE. Politicile comunitare in domeniul pescuitului sunt criticate vehement atat de ecologisti, cat si de partenerii UE. "Organismele stiintifice cu care se sfatuieste Comisia Europeana au avertizat despre pericolele inca necunoscute ale pescuitului electric. Nu din intamplare a fost luata decizia prohibitiei in 1998. Nu este pentru prima oara cand UE face pasi inapoi in loc sa progreseze", a spus Carol Phua, responsabil pentru politicile de pescuit in cadrul WWF European Policiy Office. Limitarea prohibitiei la pescuit electric vine la scurt timp dupa ce Comisia a refuzat reducerea cotelor la pescuit cu mai mult de 25%, desi exista dovezi clare ca populatiile de peste sunt in scadere drastica. De altfel, un raport independent publicat anul trecut preciza ca, pana la jumatatea acestui secol, daca ritmul de pescuit nu se va diminua foarte puternic, nu va mai ramane aproape nimic din speciile de peste cunoscute in prezent.

SITUATIA IN ROMANIA
Tara noastra s-a aliniat si ea la modelul practicat pana acum in Uniunea Europeana. Ca atare, pescuitul cu dispozitive electrice este interzis si in Romania, dar prohibitia este incalcata foarte des, mai ales in apele dulci. Instalatiile cel mai des folosite sunt cele dotate cu baterii pentru autoturisme, iar in ultimul an si jumatate, dupa inlaturarea pazei, mai ales acolo unde existau concesiuni, braconajul este in floare. De altfel, aproape nici una dintre interdictiile si prohibitiile impuse in apele romanesti nu este respectata: pescuitul cu explozibil, pescuitul cu plase monofilament cu ochiuri mici sau pescuitul la sturioni in scop comercial.

×
Subiecte în articol: observator electric pescuitul