Cazul "SPIONAJ SI TRADARE" - Lotul Stanchev a iesit angro de la beciul cercetarilor penale
Celebrul dosar al "spionilor si tradatorilor" a ramas fara nici un arestat dupa numai doua luni de la demararea publica a anchetei.
Zece ore de audieri in forta, patru ore pentru deliberare, un complet format din noua judecatori ai Instantei Supreme (trei penalisti, iar restul specializati in Comercial sau Civil) si pledoarii extrem de convingatoare. Acestea au fost ingredientele care au dus in primele ore ale diminetii de ieri la spectaculoasa eliberare a celor patru arestati in dosarul "spionaj si tradare". Decizia magistratilor a fost pusa imediat in aplicare, astfel ca ieri-dimineata la ora 4:45 ultimul dintre inculpati parasea Directia de Cercetari Penale, dupa doua luni de arest preventiv. Cei patru au primit in schimb interdictia de a parasi Bucurestiul si au fost obligati sa se prezinte la organul judiciar de fiecare data cand sunt chemati, sa nu-si schimbe locuinta decat cu instiintarea prealabila a autoriatilor si sa nu ia legatura cu ceilalti acuzati din dosar sau cu experti, ori martori.
PUNCTELE SLABE. Ca si verdictul ce i-a urmat, sedinta de judecata a fost departe de a fi una obisnuita. Stamen Stanchev, Vadim Benyatov Don, Dorinel Mucea si Mihai Donciu au fost ascultati separat, dar depozitiile lor s-au confirmat perfect una pe cealalta. Toti au invocat aceleasi erori si inadvertente in dosarul parchetului, si-au sustinut nevinovatia si au cerut sa fie cercetati in stare de libertate.
Mihai Donciu, fostul consilier al ministrului Comunicatiilor, este acuzat ca ar fi influentat licitatii din procesul de privatizare a companiilor RomTelecom, Radiocomunicatii si Posta Romana in favoarea firmelor consiliate de Stamen Stanchev. In fata magistratilor el a sustinut insa ca nu avea cum sa comita aceste fapte, pentru ca nu avea acces la documente secrete. "La perchezitia de la domiciliul meu au fost gasite documente pe care era scris «Confidential». Numai ca, la data la care au intrat in posesia mea, ele erau deja publicate pe site-ul ministerului, urmand sa fie publicate si in Monitorul Oficial. Se spune de asemenea ca prin faptele mele am privat statul de aplicarea strategiei de privatizare. Eu m-am ocupat insa doar de alegerea unor consultanti internationali care sa organizeze aceasta strategie, deci nu aveam cum sa privez statul de strategia care nici macar nu exista", a sustinut Donciu. El i-a contrazis de asemenea pe anchetatori in privinta prieteniei pe care ar avea-o cu Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI): "Scrie in referat ca sunt prieten cu Mucea. Nu l-am vazut mai mult de doua ori in viata mea. Si asta intamplator, la Ministerul Economiei, cand am si dat mana cu el".
DATE FALSE. Stanchev a aruncat si el semne de intrebare asupra tuturor acuzatiilor care i se aduc. In legatura cu privatizarea Electrica Sud Muntenia, caz in care este acuzat ca a aflat de la Mucea, inainte de finalul licitatiei, sumele oferite de contracandidati, bulgarul a sustinut ca datele primite de la functionarul public nu au fost cele reale. "Domnul Mucea mi-a dat alte date, nu numerele reale. Se poate vedea in inregistrari ca la telefon dictez alte numere decat cele reale. Mai mult, daca aveam influenta asupra lui Mucea si a ministrului Seres, nu se mai organiza o a doua etapa a licitatiei in care firma pe care o consiliam eu, deja castigatoare, sa mai dea in plus o suta de milioane de euro. Puteam sa impart cu ei acei bani daca eram constituiti intr-un grup de crima organizata", a sustinut Stanchev.
IRONIC. Benyatov, considerat de anchetatori creierul grupului, a sustinut ca tocmai interceptarile telefonice de la dosar ar demonstra contrariul. "De ce l-as fi intrebat pe Stanchev daca vrea sa colaboreze cu Credit Suisse la privatizarea Muntenia Sud, daca ar fi fost omul meu in organizatia criminala? Pentru ca in realitate este un consultant independent care colaboreaza cu cine doreste. A doua discutie cu Stanchev se referea la datele furnizate de Mucea in cadrul privatizarii. L-am intrebat pe Stanchev insistent daca informatiile erau corecte. As mai fi pus la indoiala acele date, daca Mucea era omul meu? Am si aflat apoi ca cifrele erau altele decat cele reale. Nu cred ca este un foarte bun grup daca nu pot avea incredere in oamenii mei. Si, oricum, chiar daca acele cifre ar fi fost corecte, informatia era pur si simplu fara folos. Este ca si cum ai sti scorul unui meci de fotbal, la final, dar inainte ca acesta sa fi aparut la televizor", a pledat Benyatov.
Citește pe Antena3.ro