x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lichidator in lichidare

Lichidator in lichidare

06 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
CLUJ - Soarta incerta pentru 80 de dosare de faliment Euroconsult, cea mai puternica societate de lichidari din Transilvania, este in colaps dupa ce Uniunea Nationala a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL) i-a suspendat activitatea pe o perioada de trei luni din cauza incalcarii statutului lichidatorilor.
FILIP TUDORACHI

CLADIREA CU PRICINA. Sediul din Cluj al firmei EUROCONSULT
In Transilvania, cea mai puternica societate de lichidare este SC Euroconsult SRL Arad, filiala Cluj. Dupa cifra de afaceri de anul trecut, Euroconsult s-a plasat pe locul trei intr-un clasament national al societatilor de profil, cu o cifra de afaceri de 10 miliarde de lei. Ascensiunea societatii a fost fulminanta, filiala clujeana a Euroconsult fiind infiintata de-abia in 2001.

INCURCATURA. La inceputul lunii noiembrie 2004 a explodat si bomba. Uniunea Nationala a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare a decis sa suspende activitatea Euroconsult pe o perioada de trei luni, dupa ce in prealabil firma a primit o mustrare scrisa. Situatia este exploziva in conditiile in care lichidatorul cu sediul la Cluj instrumenteaza in prezent peste 80 de dosare de faliment si, in mod logic, nu mai poate sa-si duca treaba la capat. Presedinta Tribunalului Comercial Cluj, Ligia Bodea, a declarat ca instanta a fost informata despre masura aplicata impotriva firmei si ca Colegiul Curtii de Apel va lua saptamana care vine o decizie cu privire la cele 80 de dosare de lichidare ramase orfane.

NEAMURI. Judecatoarea a precizat ca sunt sanse ca dosarele Euroconsult sa fie date altei firme de lichidare. Mai mult, situatia se va agrava, deoarece mai toate dosarele Euroconsult sunt cu o miza extrem de mare. Societatea a primit in lucru cele mai grase dosare de faliment ale industriei clujene, desi este pe piata doar de trei ani. In portofoliul firmei au ajuns cateva nume grele: CUG Cluj, Termorom, CEROC sau Magnat Construct. O alta chichita juridica ar putea face ca toate procedurile de lichidare efectuate de Euroconsult in dosarele sale sa fie contestate de cei lichidati pe motiv ca firma a lucrat ilegal. S-ar anula astfel ani intregi de munca a magistratilor. Nu intamplator, patronul societatii este Andrei Cionca. Mama acestuia este presedinta sectiei comerciale a Tribunalului Arad, locul de origine al firmei. O alta angajata a Euroconsult este Dana Ursu, tatal acesteia fiind judecator la Sectia comerciala a Tribunalului din Bistrita.

ILEGALITATI. Conform documentelor pe care le detinem, Euroconsult si-a facut de cap pe piata de lichidari, chiar daca - atentie! - numai unul dintre angajatii societatii este lichidator de profesie, avizat de Uniunea lichidatorilor. El se numeste Ioan Isai si a fost numit administrator al societatii dupa ce Uniunea a luat la ochi Euroconsult, care lichida dupa ureche, fara specialisti. In afara de Isai, ceilalti angajati sunt cel mult juristi. Situatia anormala nu a atras atentia timp de trei ani magistratilor clujeni, desi au fost avertizati de presa locala. In vara anului 2003, Ministerul de Justitie a intreprins o ancheta disciplinara referitoare la modul in care Euroconsult a primit dosarele de lichidare de la judecatorii sindici. Ancheta a fost ingropata.

Din decizia de suspendare a activitatii, data de UNPRL in decembrie 2003, rezulta ca Radu Lotreanu, juristul Euconsult, a intrat in sala de judecata si a indeplinit activitati specifice profesiei de practician in reorganizare si lichidare. Lotreanu a incalcat astfel Legea 64 din 1995 si 149 din 2004, unde scrie negru pe alb ca: "administratorul, persoana fizica sau societatea comerciala, inclusiv reprezentantul acesteia, trebuie sa aiba calitatea de practician in reorganizare si lichidare". In consecinta, firmei i-a fost suspendata activitatea timp de trei luni. Initial, clujenii au luat in raspar un avertisment al UNPRL din luna mai, prin care firma era invitata sa nu mai foloseasca in instanta persoane necalificate in lichidare. De cealalta parte, reprezentantii Euroconsult se simt hartuiti de UNPRL si au declarat razboi uniunii contestand deciziile luate impotriva societatii.

Ar fi poate util ca Ministerul Justitiei sa dezgroape "dosarul Euroconsult", care, din informatiile noastre, zace la Directia Interna de Protectie Antiinfractionala.

LICHIDAREA, AFACERE GRASA
Una dintre cele mai profitabile activitati judiciare, pe langa serviciile notariale, este cea prestata de societatile de lichidare. Falimentul unei societati este un proces firesc in cadrul unei economii de piata. Procesul de lichidare cade in sarcina judecatorilor sindici de pe langa Tribunalele comerciale, care, dupa ce constata intrarea in faliment a societatii, desemneaza - fara absolut nici un criteriu stipulat de vreo lege - un lichidator. Acesta poate sa fie o societate comerciala sau o persoana fizica. Faptul ca aceasta activitate este relativ noua a facut ca mult timp activitatea de lichidare sa se faca dupa ureche. Forul superior de conducere al lichidatorilor este Uniunea Nationala a Practicienilor in Lichidare si Reorganizare Judiciara (UNPRL), un fel de barou al lichidatorilor. Conducerea UNPRL este detinuta de Arin Stanescu, de numele caruia se leaga mai multe scandaluri, cel mai rasunator fiind acela al falimentului Bancii Internationale a Religiilor, respectiv arestarea pentru luare de mita a consilierului guvernamental Fanel Pavalache. Care era si el tot lichidator. Miliardele de lei obtinute uneori foarte usor de pe urma firmelor lichidate a atras si interesul cercurilor de influenta din zona Justitiei, unde se transeaza cea mai mare parte a procesului de lichidare.
×
Subiecte în articol: observator lichidare euroconsult