x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Licitaţia închirierii maşinilor pentru directorime de la SNLO, anulată

Licitaţia închirierii maşinilor pentru directorime de la SNLO, anulată

de Gabriela Mladin    |    16 Ian 2011   •   14:46

A fost nevoie ca presa să amintească faptul că România se află în criză financiară, iar Societatea Naţională a Lignitului Oltenia dă afară peste 2000 de persoane, pentru ca Ministerul Economiei să dispună anularea licitaţiei privind închirierea de autoturisme de lux cu tot cu şofer pentru directorii din companie.

Licitaţia pentru închirierea a 42 de maşini de teren cu tot cu şofer ar fi trebuit să aibă loc în 17 ianuarie. Autoritatea contractantă, respectiv Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, punea la bătaie, pentru acest serviciu, 1.500.000 de lei, fără TVA. Serviciul de achiziţie este, conform SEAP:  "Transportul în interesul serviciului a salariaţilor cu funcţii din/ şi de conducere din cadrul SNLO SA TG - JIU în vederea coordonării procesului de producţie”.

Astfel, Jepp-urile erau închiriate directorilor  şi şefilor de exploatare pentru a ajunge în cariere. În motivarea achiziţiei, reprezentanţii SNLO susţin că maşinile sunt necesare pentru a transporta directorii "în condiţii de siguranţă” la locurile de muncă ale subalternilor. În documentaţia licitaţiei se mai vorbeşte despre condiţiile climatice ale exploatărilor, vara foarte cald iar iarna cu temperaturi destul de scăzute, justificând astfel dotările cerute pe autoturisme.

Orice miner de rând ar fi de-a dreptul revoltat, dacă ar afla cum au justificat cei din conducerea SNLO închirierea maşinilor pentru directori. Se vorbeşte astfel de condiţiile grele de lucru ale angajaţilor care lucrează zi de zi în cariere şi pentru care SNLO nu se gândeşte să le îmbunătăţească. O face, însă, pentru directorii care trec poate o dată pe lună pe la locurile de muncă ale subalternilor. Ei, în schimb trebuie să aibă condiţii sigure de muncă.  

Anulăm licitaţia că e criză financiară

După ce presa a criticat această achiziţie, punând în balanţă privilegiile directorilor şi faptul că SNLO disponibilizează în această perioadă peste 2.000 de salariaţi, Ministerul Economiei a cerut companiei lignitului să anuleze licitaţia.

Astfel, într-un anunţ publicat pe SEAP se precizează motivul pentru care licitaţia a fost anulată: "Scăderea accentuata a cererii de cărbune, urmare a crizei economice, a condus la măsuri de restructurare a activitatii SNLO Tg.-Jiu, implicit la reducerea surselor alocate achiziţiei de prestări servicii.Astfel,SNLO Tg.-Jiu nu mai poate asigura sursele menţionate în anunţul de participare, motiv pentru care, in temeiul OUG 34/2006, se anulează achiziţia”.

Dacă presa nu ar fi aflat de această achiziţie, nici Ministerul Economiei, nici SNLO nu ar fi aflat că în România este criză financiară.
×