x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lider al mafiei din Reşiţa, prins de DIICOT

Lider al mafiei din Reşiţa, prins de DIICOT

de Mediafax    |    29 Mai 2012   •   09:11
Lider al mafiei din Reşiţa, prins de DIICOT

Cei doi resiteni arestati saptamana trecuta, dupa ce in masina lor politisti rutieri au gasit doua pistoale, cartuse, sticle incendiare, manusi, sepci prevazute cu mese si ochelari de soare, faceau parte din gruparea lui Bogdan Bujor ce vroia sa-si asigure suprematia in lumea interlopa in Resita.

Cei doi faceau parte din gruparea condusa de Bogdan Bujor - ridicat luni din Bucuresti de procurorii DIICOT -, care a pus la cale in 23 mai asasinarea patronului unor localuri din Resita, Laurentiu Catalin Radu, caruia anterior i-au fost distruse autoturismele si i-au fost sparte geamurile casei.

"La nivelul DIICOT Biroul Teritorial Caras-Severin au fost demarate cercetari in cadrul dosarului penal 23D/P/2012 avand ca obiect infractiunile de constituire in grup infractional organizat si santaj, in cauza efectuandu-se cercetari sub coordonarea directa a procurorului DIICOT fata de numitii M.D.F., B.B. si alte cinci persoane pentru comiterea infractiunilor de constituire in grup infractional organizat si santaj", au precizat, marti, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Activitatile de monitorizare si documentare a infractiunilor comise de grupul infractional au fost facute impreuna cu Serviciul Roman de Informatii (SRI).

"Pe parcursul acestor activitati au fost obtinute date certe privind modul de actiune al gruparii, fiind identificate elemente specifice gruparilor mafiote: reguli stricte de conspirativitate, organizarea gruparii pe celule cu sarcini precise, efectuarea de activitati specifice organelor de aplicare a legii pentru asigurarea operatiunilor, impunerea executarii de catre noii membrii ai unor activitati de initiere menite sa demonstreze loialitatea fata de grup etc", explica anchetatorii.

Astfel, in contextul ideii de a-si asigura suprematia in lumea interlopa din oras, suprematie ce atrage avantaje pecuniare ca urmare a implicarii in profitul unor acte infractionale desfasurate de alte persoane si, totodata, pe fondul unor conflicte de natura financiara avute cu Laurentiu Catalin Radu, Ion Gheorghe, zis Toma, si persoane din anturajul acestora, Bogdan Bujor a organizat activitati de intimidare si ulterior anihilare a concurentei folosindu-i in aceste activitati in principal pe Randi Tokar, Ciprian Ripanu, Florina Urziceanu si Sorin Sonea, precum si alte persoane folosite punctual.

Incepand cu luna martie a anului 2012, aceasta grupare a organizat si executat mai multe acte de violenta avand ca tinta pe Laurentiu Catalin Radu, patronul mai multor localuri publice din Resita si pe prietenul acestuia Ion Gheorghe, zis Toma, considerati de grupare ca fiind principalii lideri ai lumii interlope din Resita.

Astfel la mijlocul lunii martie a anului 2012, intr-o dimineata, in jurul orei 5.00, a luat foc autoturismul marca Porche apartinandu-i lui Laurentiu Catalin Radu.

Imediat dupa Sarbatorile de Pasti, tot intr-o dimineata, in jurul orei 5.00, au fost sparte geamurile locuintei lui Radu, fiind gasite trei bucati de caramida. La scurt timp au fost distruse trei autoturisme ale lui Laurentiu Radu si Ion Gheorghe, stationate in benzinaria OMV din cartierul resitean Triaj.

Astfel, in contextul intimidarii lui Radu si Toma, Bogdan Bujor si oamenii acestuia a desfasurat incepand cu luna martie si pana in prezent acte de intimidare, respectiv atragere de partea lor a unor persoane cunoscute ca fiind prieteni cu cei doi.

In cursul lunii aprilie 2012, Ciprian Ripanu l-a contactat, sub pretextul unor zvonuri privind conflicte existente, pe Gabriel Bordea, zis Bitu, pe care l-a santajat, solicitandu-i sa rupa orice legatura cu Radu si Toma si sa treaca de partea gruparii lui Bujor, in caz contrar urma sa execute acte de violenta asupra familiei sale.

La inceputul lunii mai 2012, sub acelasi pretext, Tokar Randi l-a contactat pe Remus Craiovan, zis Pufa, fata de acesta executand acte de intimidare si amenintare si cerandu-i sa treaca de partea grupului condus de Bujor, sa nu mai lucreze in localurile patronate de Radu (Bamboo si Million), in caz contrar dandu-i de inteles ca masina personala ii va sari in aer.

Toate aceste activitati violente au culminat cu tentativa de asasinat asupra lui Laurentiu Catalin Radu din data de 23 mai 2012.

In urma investigatiilor, anchetatori au stabilit ca Bogdan Bujor, in 23 mai 2012, aflat in Bucuresti, a coordonat toate activitatile de pregatire a actiunii, respectiv obtinerea datelor privind deplasarea tintelor sale - Radu si Toma -, planificarea misiunilor membrilor grupului aflati in Resita, pregatirea autoturismului care urma sa fie folosit pentru a fi evitata posibilitatea ca organele statului sa-l identifice (un autoturism necunoscut in oras cu numere false de Spania), asigurarea intrarii in oras fara a sti cineva acest fapt, avand in vedere ca din cauza evenimentelor anterioare el avea convingerea ca va fi principalul suspect.

In dimineata de 21 mai 2012, Bogdan Bujor, impreuna cu Tokar Randi, a venit in oras luandu-si masuri de precautie. Florina Urziceanu s-a deplasat cu un autoturism in Gara Baile-Herculane de unde i-a preluat pe cei doi si au venit toti in Resita pe drum ocolitor, respectiv pe ruta Bozovici-Anina.
La Resita au mers intr-o garsoniera pregatita de Sorin Sonea.

In 22 mai 2012 Bujor Bogdan a pandit domiciliul lui Laurentiu Catalin Radu, potrivit indicatiilor date in 23 mai 2012 lui Tokar Randi.

In cadrul activitatilor de monitorizare fiind certa intentia gruparii, a fost sesizata, de catre SCCO Caras-Severin, Politia Municipiului Resita, care a procedat la verificarea autoturismului indicat ca fiind folosit de suspecti. Astfel, in jurul orei 20.30, Ciprian Ripanu si Randi Tokar, cei doi dintre membrii gruparii ce faceau parte din celula de executare a actelor cu violenta, au fost depistati in autoturism in imediata apropiere a locuintei tintei atentatului.

Ei au fost dusi la sediul Politiei Municipiului Resita pentru cercetarii, asupra lor fiind identificate doua pistoale - unul marca Zoraki, calibru 9, si 12 cartuse aferente si unul M 57 calibru 7,62 cu opt cartuse aferente -, doua perechi de manusi, doua perechi ochelari de soare, o peruca, un pumnal si doua pet-uri cu miros de carburant.

In cazul Ripanu si Tokar, procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Resita au solicitat instantei arestarea preventiva a lor, pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, cererea fiind admisa, informeaza, vineri, 25 mai.

Judecatoria Resita a emis unor mandate de arestare preventiva pe numele inculpatilor pentru o perioada de 29 de zile.

In urma cercetarilor, luni, 29 mai, din dispozitia procurorului DIICOT- Biroul Teritorial Caras-Severin, politistii din cadrul SCCO Caras-Severin si BCCO Timisoara, au procedat la efectuarea a noua descinderi domiciliare si conducerea la sediul DIICOT- Biroul Teritorial Caras-Severin a unui numar de sase persoane, membrii ai gruparii precum si persoane suspecte a fi sprijinit activitatea acesteia.

De asemenea cu sprijinul DCCO din cadrul IGPR a fost identificat si retinut pe raza municipiul Bucuresti unul din liderii gruparii, numitul Bogdan Bujor, care a fost adus la Resita pentru cercetari, sustin anchetatorii. La perchezitia locuintei unde se ascundea aceasta s-au gasit un pistol cu gaz, patru cutite si un dispozitiv anti-interceptare.

×