x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lider al-Qaida, adus de CIA într-un centru secret de detenţie din Bucureşti

Lider al-Qaida, adus de CIA într-un centru secret de detenţie din Bucureşti

06 Aug 2010   •   00:00

Khalid Sheikh Mohammed, un lider al-Qaida suspectat de organizarea atentatelor din 11 septembrie 2001, a fost adus într-un centru secret de detenţie din Bucureşti, în toamna anului 2003, în cadrul programului CIA de interogare a suspecţilor de terorism, informează Fox News.

Potrivit Associated Press, în septembrie 2003, un avion Boeing 737 utilizat de CIA a efectuat mai multe curse pentru transferul unor suspecţi de terorism.

Avionul a decolat de la Kabul (Afganistan), de unde agenţii CIA l-au luat pe Mustafa al-Hawsawi, suspectat de implicare în organizarea atentatelor de la 11 septembrie. De acolo, avionul a zburat spre Szymany (Polonia), de unde a fost luat Khalid Sheikh Mohammed, suspectat că ar fi principalul organizator al atacurilor care au vizat New York şi Washington. Potrivit AP, Sheikh Mohammed a fost adus la Bucureşti, în noua închisoare secretă care avea numele de cod "Britelite".

Următoarea cursă a fost la Rabat (Moroc), unde se pare că exista o închisoare secretă a CIA. În dimineaţa zilei de 23 septembrie 2003, avionul Boeing 737 decola de la Rabat. La bord erau Mustafa al-Hawsawi, Abu al-Nashiri, Abu Zubaydah şi Ramzi Binalshibh. A doua zi, cei patru au ajuns la Guantanamo Bay, cu câţiva ani mai devreme decât dezvăluiseră autorităţile americane.

Potrivit AP, cei patru au fost transferaţi la Guantanamo dar ulterior au fost mutaţi în alte centre de detenţie, pentru ca justiţia americană să nu le ofere acces la avocaţi. Transferul le-a permis americanilor să continue încă doi ani interogările în centre secrete, după care le-au permis suspecţilor să discute cu avocaţi şi organizaţiilor pentru drepturile omului să conteste deţinerea acestora.

"Acesta era doar un joc menit să ţină deţinuţii departe de sistemul judiciar american", afirmă analistul Jonathan Hafetz. Mutarea deţinuţilor de la Guantanamo evidenţiază temerile fostei administraţii George W. Bush în legătură cu reacţia justiţiei faţă de sistemul închisorilor secrete. Traseul cursei CIA a fost stabilit de Associated Press prin coroborarea datelor din registrele unor aeroporturi şi intervievarea unor foşti şi actuali oficiali americani.

În noiembrie 2005, organizaţia Human Rights Watch (HRW) afirma că Polonia şi România probabil au permis CIA să înfiinţeze pe teritoriile lor închisori pentru deţinerea unor suspecţi al-Qaida. Organizatia, care cita registrele de zbor ale avioanelor americane, aprecia că CIA ar fi putut amenaja închisori secrete în Europa de Est. Tom Malinowski, directorul departamentului de la Washington al HRW, afirma în 2005, citând surse din Afganistan, că membri de rang înalt din cadrul al-Qaida au fost mutaţi în centre secrete de detenţie în septembrie 2003, printre acestia fiind şi Khalid Sheikh Mohammed.

×
Subiecte în articol: observator